Demanen a l’Ajuntament de Dénia que dignifique el bust a Roc Chabàs

L’Associació Cultural Roc Chabàs La Marina demanen a través de la plataforma digital Change.org firmes per a presentar a l’Ajuntament de Dénia per a que mantinguen en condicions acceptables el monument dedicat a Roc Chabàs en la localitat.

FIRMAR PETICIÓ ACÍ

El text de la petició és el següent:

Chabàs Llorens,naixcut en Dénia el 08.05.1844 i falta el 20.04.1912 Fou Canonge, archiver de la catedral de Valéncia, historiador i erudit.

Entre l’expansió econòmica de la ciutat i l’ambient familiar acomodat i lliberal va transcórrer l’infancia de Roc Chabàs,en dotze anys va ser enviat a Alacant per a acabar estudis de llatí i va ingressar (1859) en el Seminari de Valencia.

En 1862 va publicar el seu primer artícul. Va començar els seus cursos de Teologia (1863)i es va ordenar presbíter (1868),acava els estudis de Teologia i va realisar, fins a la seua mort, llabors d’investigació en archivística, arqueologia, història, numismàtica i paleografia. La prioritat que va concedir a l’estudi, posponent algunes obligacions pastorals, va ocasionar a Chabàs problemes en els estaments eclesiàstics.

Va desenrollar una important llabor religiosa a raïl del seu nomenament en 1872 com a administrador dels Establiments de Caritat i, en 1876, com a director de l’hospital de Dénia, culmina la seua promoció en ser designat canonge-archiver de la metropolitana de Valéncia, despuix d’alguns intents frustrats de certs grups opositor, en 1890, per mediació de la reina María Cristina, va rebre l’esperat nomenament de canonge.

Al front de l’Archiu Catedralici de Valéncia (1893-1911) va ordenar, estudiar i catalogar milers de llegats i pergamins.

En arqueologia, les troballes més importants foren les del Sepulcre de Severina (1878), la del “Orante de Denia” (1879), també el tesor ibèric de Xàbia (1904) i les restes del rei Jaume III de Mallorca(1908).

La Renaixença valenciana, moviment cultural per a recuperar la llengua i la lliteratura vernàcules, té en Chabàs al seu “primer historiador positiviste i científic”, segons l’historiografia més recent.

Les seues obres històriques més destacables varen ser Història de la ciutat de Dénia, L’Archiu (revista dirigida i patrocinada per ell en la que varen participar arabistes, numismàtics i historiadors), Registres de l’Archiu Capitular del Vaticà,Episcopologio Valentino i Génesis del Dret Foral de Valéncia.

En el seu honor va nàixer en l’any 2018 l’associació cultural Roc Chabàs La Marina que dedica els seus esforços a fer visible i coneguda la figura d’este erudit.

Per desgràcia, sent Roc Chabàs un fill ilustre de Dénia entenem que no s’està fent justícia en el seu honor i el seu recort puix l’estat en que es troba el bust d’este honorable personage és profundament llamentable. 

Des de l’associació cultural Roc Chabàs La Marina demanem a l’ajuntament de Dénia i als seus principals responsables que es faça honor a este ilustre fill de Dénia i es repare, es pinte i es mantinga correctament per a que recupere l’interés i l’honor que est mereix. 

FIRMAR PETICIÓ ACÍ

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: