El Patronat i els acadèmics de la RACV recolzen l’Informe de la Llengua Valenciana

El passat dimecres 28 de noviembre Lo Rat Penat i la Secció de Llengua de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, varen presentar a la societat valenciana l’informe que les institucions centenaries havien enviat al Consell d’Europa sobre la situació actual de la Llengua Valenciana.

Un equip d’especialistes coordinats per Òscar Rueda, president dels Cursos de Llengua i Cultura Valencianes de Lo Rat Penat, i Voro López, director de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), foren els encarregats de redactar l’informe, en el que es descriu detalladament l’actual situació sociollingüística de la llengua valenciana i se fa un anàlisis crític dels informes periòdics que realisa el Comité d’Experts de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries. Ademés en ell també es denuncia l’estat de discriminació que patixen les entitats, escritors i usuaris de la normativa de la RACV, coneguda popularment com a “Normes d’El Puig”.

Al sendemà de la presentació de dit informe, el Decà de la RACV, el senyor Federico Martínez Roda, afirmava en el diari Las Provincias que no s’havia adoptat: «ningún acuerdo ni en la junta de gobierno ni en la junta general en la que se aprobara presentar escritos o peticiones al Consejo de Europa», desmarcant-se de l’informe.

Davant esta compareixença tan desafortunada, el Patronat de la RACV, presidit per Eliseu Puig Arcos, emetia un comunicat en la finalitat de “expresar públicament el seu agraïment als membres de la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes d’esta Real Institució, per la participació en l’elaboració de l’informe que, en colaboració de Lo Rat Penat, han dirigit al Comité d’Experts de la Carta Europea de Llengües Minoritàries”.

Ademés este comunicat no ha segut l’únic que s’ha realisat despuix de les declaracions del Decà, també onze acadèmics de la RACV han firmat un document recolzant a Voro López i respalant l’informe sobre la Llengua Valenciana enviat a Europa.

El diari Las Provincias que ha segut el primer en donar la noticia, recalca que “el mencionado Informe fue presentado en la Junta General de la RACV del pasado 22 de noviembre, en presencia del propio decano de la institución”, deixant en clara evidència al decà.

Image: El Mundo.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: