Enric Esteve: “Els Jocs Florals són el major certamen lliterari en llengua valenciana”

1- Casi tots els valencians coneixen els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia, pero per a els que encara no els coneixen ¿Qué són?

Yo els dic que són el major certamen lliterari en llengua valenciana i que se ve fent des de 1879, per a exaltar i reivindicar l’us i el coneiximent de la nostra Llengua. Per lo tant és un patrimoni que els valencians hem de conéixer i ficar-los en valor perque és Patrimoni de tot el Regne de Valéncia, hui Comunitat Valenciana.

2- Enguany no se celebren els Jocs Florals en el Teatre Principal de Valéncia com és habitual ¿Quin ha segut el motiu?

El motiu ha segut la negació per part de la Diputació de Valéncia tant del President com de la Diputada Delegada la cessió del Teatre Principal, tallant aixina una trayectòria de més de cent anys. Yo pense que hi han tres motius essencials en estos dos personages que han negat l’utilisació del Teatre, el desconeiximent, la falta de cultura i la covardia

3- Hem llegit en la prensa en vàries ocasions que Lo Rat Penat ha segut vetat d’ajudes públiques ¿Penses que es deu a una persecució política?

No cap el menor dubte que és una persecusió política perfectament orquestada pel pancatalanisme que nos governa en les nostres institucions, és dir, Ajuntament de Valéncia, Diputació de Valéncia i Generalitat Valenciana, casi diria yo en enconte de persecussió és un odi visceral a tot lo que representa Lo Rat Penat.

4- Fa una semana l’Associació de Juristes Valencians realisà una interessant taula redona en la sèu de Lo Rat Penat sobre el Dret Civil Valencià ¿Esteu d’acort en la seua reivindicació?

Estem totalment d’actort en la seua reivindicació pero no obstant degam de saber tots els valencians i valencianes les seues ventages i els seus inconvenients com aixina ho reflexaren els tres ponents de la taula redona.

5- Portes més de 20 anys al front de l’entitat més important a nivell cultural del Regne de Valéncia ¿Quin moment baix la seua presidència penses que ha segut el més important o emotiu per a l’entitat?

Pense que a lo llarc d’estos més de 20 anys els moments importants han segut tots els dies de tot este temps, perque en el mateix hem treballat des del primer dia en l’ilusió de transmetre a la societat valenciana una institució cultural que mire cap al futur vivint el present i estant orgullosa del nostre gloriós passat.

6- ¿En que penses que pot millorar la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes?

Tot en la vida és naturalment millorable, pero cada u és coneixedor de les seues possibilitats socials i econòmiques i per lo tant nos devem d’ajustar a la realitat del moment.

7- ¿Per qué penses que la gent cada volta parla menys la Llengua Valenciana?

Yo no crec que se parle menys la llengua valenciana lo que sí que està clar és que la societat valenciana rebuja un element estrany com és lo que estan ensenyant en les nostres escoles i instituts, una llengua que no correspon a la nostra llengua valenciana, llengua que ha segut exaltada i reconeguda en el nostre Sigle d’Or i pels nostres grans escritors.

8- ¿Qué faries per a reverir este problema?

Home, com a President de Lo Rat Penat lo primer que faria és no enganyar al poble ensenyant una llengua que no és la nostra. Lo segon, reconéixer lo que en una forma arbitrària i injusta el conseller Císcar li arrebatà a Lo Rat Penat que seria tornar-li la validea oficial als títuls de Llengua Valenciana que s’espedixen en Lo Rat Penat.

9- Per a terminar esta entrevista Enric nos agradaria que nos digueres ¿Qué demanaries a tots els polítics valencians que feren per a preservar i protegir a la nostra Llengua Valenciana?

Que foren conscients que són polítics valencians i que tinguen consciència de lo que representa la nostra història i la nostra cultura, que la defenguen com a un Patrimoni que nos deixàren els nostres antepassats i que per lo tant tenim la Santa obligació de transmetre-la a les noves generacions de valencians i valencianes, manifestant el nostre orgull de ser lo que som, valencians.

 

Image: Las Provincias.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: