¿Cóm fon l’inauguració del monument al Pare Fullana?

Per Javier Navarro Andreu

El pare franciscà Luís Fullana i Mira, es sense dubte el millor filòlec valencià de l’últim sigle XX, per això fon elegit per a ocupar el silló corresponent a la Llengua Valenciana en la Real Acadèmia Espanyola. El 11 de Novembre de 1928 prengué possessió del càrrec pronunciant un complet i bell discurs sobre la “Evolució del verp en la Llengua Valenciana” i una breu explicació sobre l’orige del valencià i les llengües romàniques.

Aprofitant el 50 aniversari d’esta efemérides, el Grup d’Acció Valencianista decidí regalar a la ciutat de Valéncia un monument dedicat al filòlec, costejat íntegrament pels seus socis. Sent inaugurat el dumenge 12 de Novembre de l’any 1978, sobre el mig dia en els Jardins del Real. Segons els mijos de comunicació del Cap i Casal, fon un acte multitudinari albergant a més de 3000 persones.

L’acte estigué dividit en dos parts: una manifestació folklòrica en l’actuació de grups de danses i de cant (Pilareta, el Chichet del Turia, la Rondalla de l’Ú i el Dotze, el Grup de Danses de Moncada…) i l’intervenció oral de personalitats assistents.

El primer en intervindre fon el president del GAV, Pascual Martín Villalba, qui destacà la llabor de l’associació que presidia i reclamà de forma enèrgica la publicació de la Constitució Espanyola en Idioma Valencià.

Seguidamet parlí l’escultor realisador del bust, Rafael Orellano. A continuació va fer us de paraula el biógraf de Lluís Fullana, el pare Benjamin Agulló, O.F.M., fent un breu resum de la vida i obra de l’homenajat.

Abans d’acabar l’acte es va produir l’intervenció més llarga, parlí el que fora alcalde de Valéncia, Miquel Ramón Izquierdo, destacant que el silló de la RAE que ocupà Fullana es troba buida i que seria convenient que atre filòlec de la llengua autòctona s’assentara en representació d’ella en dit lloc. Ademés també denuncià l’intent de desprestigiar i despersonalizar a Valéncia i a tot lo valencià, per un pretés afany d’absorció per part de Catalunya.

Estigueren presents en l’acte la Real Academia de Cultura Valenciana, Lo Rat Penat, els Cronistes del Regne de Valéncia, el president de la Diputació Provincial i varis Regidors de l’Ajuntament. Per contra, del Consell no acodí cap representació, a pesar de l’invitació formal dels organisadors.

La fallera Major de Valencia culminà l’acte destapant el bust a Lluís Fullana que es trobava cobert en una enorme Real Senyera, en el mateix moment en el que els assistents cantaven emocionats les primeres estrofes del nostre Himne Regional.

 

Image: www.jdiezarnal.com

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: