La persona que ha salvat més vides en l’història de la humanitat és valencià

 

Francisco Javier de Balmis i Berenguer (Alacant, 2 de decembre de 1753 – Madrit, 12 de febrer de 1819) fon un mege militar valencià, cirurgià honorari de la cort de Carles IV. Son nom ha quedat vinculat a la Real Expedición Filantrópica de la Vacuna (coneguda com Expedición Balmis en son honor) que realisà per les colònies espanyoles d’Amèrica i Filipines per a difondre la vacuna de la pigota, un punt clau en l’història de la medicina.

D’Espanya, Balmis viajà a La Havana, i més tart a Ciutat de Mèxic. En Ciutat de Mèxic serví com primer cirugià en l’ Hospital de San Juan de Dios. Allí pogué investigar cures per a mals venéreus, que li servirien per a publicar més tart el Tratado de las virtudes del agave y la begonia (Madrit, 1794).

Al retornar a Espanya, fon mege personal de Carles IV. Persuadí al Rei d’enviar una expedició a Amèrica a propagar la recent descoberta vacuna de la pigota. Balmis fon l’espirit de l’expedició, la qual ixqué del port de La Corunya el 30 de novembre de 1803. D’allí viajà a Puerto Rico, Puerto Cabello, Caracas, Havana, Mérida, Veracruz i Ciutat de Mèxic. Portà la vacuna a llocs tan lluntans como Texas (hui EEUU) en el nort i a Nueva Granada (hui Colòmbia) en el sur.

En Ciutat de Mèxic, a Balmis li costà convéncer al virrei José de Iturrigaray, pero finalment él i son fill foren vacunats.

En setembre de 1805 Balmis viajà a bort del Magallanes, des d’el port d’Acapulco a Manila capital de les Filipines, i en 1806 tornà a Espanya. Retornaria a Mèxic de nou en 1810.

Escrigué Instrucción sobre la introducción y conservación de la vacuna, i traduí del francés un treball sobre el mateix assunt: Tratado histórico-práctico de Moreau.

El doctor Miguel Muñoz conservà i difongué la vacuna en Mèxic fins a 1844, quan son fill Lluís es fiu càrrec del proyecte. Darrere de Lluís Muñoz, el doctor Lluís Malanco continuà esta iniciativa i tots junts conseguiren salvar la vida de mils de chiquets americans.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: