Proposta d’Estatut d’Autonomia per a la Nació Valenciana d’URV

Gràcies a Pedro Fuentes Caballero (President de l’Associació Roc Chabàs de Dénia) i a Javier Mir, podem recuperar este document històric per al valencianisme.

Es tracta de la Proposta d’Estatut d’Autonomia per a la Nació Valenciana del partit polític Unió Regional Valencianista (Partit Nacionaliste Valencià), que fon redactat el 6 de giner de 1979 en Catarroja.

Entre la llarga llista de components de la comissió d’elaboració de dit document, destaquen els advocats Josep Lluis Alapont Raga i Josep Manuel Ricart Lumbreras, el filòlec Antoni García Carpio i el professor Antoni Fontelles Fontestad.

D’esta proposta d’Estatut d’Autonomia destaquen els següents artículs del Títul Preliminar, en materia identitaria:

Art.1 Valencia es una comunitat autonomía dins de l’Estat Espanyol, én la personalitat i identitat histórica pròpies de l’Antic Regne de Valéncia.

Art.2 -1) El territori de la Nació Valenciana és el que comprén els municipis i comarques enmarcades en les actuals provincies d’Alacant, Castelló i Valéncia.

Art.9.- La bandera de la Nació Valenciana és la tradicional “SENYERA”, formada per quatre barres roges sobre fons d’or, colocades en sentit horizontal, una franja blau clar, colocada verticalment en ú sels seus extrems, i una franja roja en sentit vertical, separant el blau de les barres. La forma i proporcions deuran d’adaptarse a les de la Senyera qu’es guarda en l’Arxiu Municipal de la ciutat de Valéncia.

Art. 10.-1) Serán idiomas de la Nació Valenciana la llengua valenciana i la llengua castellana, compartint les dos l’oficialitat en lo que respecta l’àmbit territorial d’aquella, i tant a efectes administratius com d’ensenyança, així com qualsevol atre efecte propi de l’us o apliació.

Portada del document

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: