Quan el valencianisme inundà Agres

Per Javier Navarro Andreu

Agres és una chicoteta localitat valenciana situada en el Comtat de Concentaina, que poc a poc s’ha anat despoblant per la falta d’industrialisació. A principi del sigle XX la seua població era de 1300 habitants, decaent notablement a partir dels anys 40, fins a aplegar al dia de hui en tan sols 574 habitants. 

Pero el 21 d’Abril de l’any 1980 la seua població creixqué encara que solament fòra per un dia, un 800%. El valencianisme cultural organisà en la localitat, un Acte d’Afirmació Valencianista, on tal i com indiquen diversos periòdics de l’época, conseguiren reunir a 8.000 veus provinents de tots els racons de la Pàtria Valenciana. 

En plena “Batalla de Valéncia“, en la qual es posava en dubte la historicitat de la Real Senyera com a bandera de tots els valencians, el moviment cívic i cultural que lluitava per defendre la veritat històrica dels valencians, decidí portar a la massa social fins a la montanyosa vila d’Agres en l’única raó de que visitaren el convent franciscà que allí es troba. 

En la capella de la Comunió, del temple conventual, hi ha un sòcul de rajoletes que representa l’incendi de l’iglésia de Santa Maria, en Alacant, ocorregut en 1484. Totes les banderes que onegen, tant en la part alta del Castell de Santa Bàrbara com en els barcos en el port alacantí són tricolors en la franja blava, és a dir nostra gloriosa Real Senyera. Este sòcul de ceràmica data de finals del sigle XVII o inicis del XVIII. Demostrant que l’ensenya dels valencians no era atra que la de franja blava coronada i que no era una imposició de Franco com es va aplegar a afirmar en aquella década. En aquell moment era la representació gràfica més antiga que es coneixia de la nostra ensenya, d’ahí l’importància de l’acte 

En l’actualitat tenim decenes de representacions gràfiques de la Senyera en molta més antiguetat, per eixemple els portolans del sigle XV que foren trobats gràcies a l’investigador Ricart García Moya. 

L’Acte d’Afirmació Valencianista estigué amenisat en els balls del Grup de Danses d’Onil ,els de l’agrupació la “Senyera” de la ciutat de Valéncia i en les cançons del cantautor ilicità, Pepe Marcos. 

L’acte culminà en el discurs de l’acadèmic de la RAE, En Vicent Ramos en representació de la Província d’Alacant, el de Vicente Carlet per la de Castelló i el de José Manuel Ricart per la de Valéncia. El president del Grup d’Acció Valencianista, Pascual Martín Villalba tingué l’última paraula per a agrair l’assistència en nom dels organisadors, l’Associació Defensora dels Interessos Alacantins (ADIA) i la Coordinadora d’Entitats Culturals del Regne de Valéncia. 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: