¿Sabies que la Dansa de la Mangrana representa la sumissió del poble jueu a l’Eucaristia?

Transcrit del llibre “LA MUSICA EN EL CORPUS DE VALENCIA” de Joan Moraleda i Monzonis

DANSA DE LA MANGRANA

Tipic ball, ballat per chiquets vestits de calabresos i representen la sumissio del poble jueu a l’Eucaristia. Es una varietat dels diferents balls de betes que existixen en el Regne de Valencia i al ballar, es tenen i destrenen les betes de colors que porten els dansants en les mans, eixint d’un pal situat en el centre, dalt del qual es troba la Mangrana, l’any 1985 esta dansa fon interpretada pel Grup Arraïls, i els seus components jovens, i no chiquets com abans s’acostumava, recuperaren l’antic costum segons el qual en acabar el ball, genoll en terra els balladors, s’obrin els gallons de la mangrana, apareixen en el seu interior una figuracio de la Custodia.

La Vestimenta com s’ha dit es de calabresos, i duen:

Capell negre de pany en copa conica, camisa blanca, jopeti tancat de color vermell oscur, pantalo ample i curt fent joc en el jopeti, calces blanques i sabates.

Segons anys, s’incorporen a al Cavalcata unes atres danses, aixi en 1983, els alumnes del colege Soto Mico de Valencia, interpretaren una dansa de betes originaria de Sueca, una atra, tambe de betes ballada a ritme mes viu, aixi com un ball guerrer originari del poble de Titagües.

En 1985, es ballà tambe una dansa de pastorets, interpretada per chiquets, i un ball de llauradores.

Del pare Mariano Baixauli i Biguer direm que va naixer en Valencia el 10 de giner de 1861 i mori tambe en Valencia el 9 d’Octubre de 1923, i com bon valencià totes les indicacions que va fer en els seus manuscrits estan escrites en llengua valenciana, tal i com figuren en les partitures que varen ser respectades pels autors de “Danzas del Corpus Valenciano”, Salvador Segui i Fermin Pardo.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: