¿Sabies que la primera agència informativa d’Espanya fon valenciana?

Francisco Peris Mencheta naixqué en Valéncia el 29 de giner de 1844, en una humil llar, i despuix d’haver-se dedicat a l’ofici de cantell en la seua joventut,  colaborà en varis periòdics de la seua ciutat natal, de tendències socials. Més tart dirigí El Cosmopolita (1873), orgue federal de Valéncia, i El Popular (1874), diari valencià, on per un dels seus artículs, dedicat a Salmerón, es suspengué el periòdic, i el seu autor s’exilià a França, editant més tart un treball explicatiu sobre la seua actuació en el cantó valencià: Refutació al fullet «Tretze dies de lloc o els Successos de Valéncia».  Ingressà despuix en el Diari Mercantil, i, més templat d’idees, passà al diari conservador Las Provincias (1874).

El prestigi i rigor de les seues cròniques li obriren pronte les portes del llavors primer diari espanyol, La Correspondència d’Espanya. La popularitat de Peris Mencheta fon ajagantant-se, fins a convertir-se en el primer reporter de la seua época. El seu esperit mamprenedor i la seua laboriositat li feu fundar l’agència informativa que porta el seu nom, Agència Mencheta —la decana d’Espanya—, en 1882. Un any més tart creà el diari La Correspondència de Valéncia; en 1888 fundà El Noticiero Universal, un dels millors diaris de Barcelona de la seua época; i en 1893 llançà  El Noticiero Sevillano. Totes estes empreses les dirigia ell mateixa, en continus viages, en la colaboració del seu germà i els seus fills.

Fon l’informador inseparable i veraç dels viages dels monarques Alfons XII i Alfons XIII, els qui li varen distinguir en la seua amistat.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: