Juli Amadeu Àrias: “Tirem una traca perque «Lletrafaller» torna a eixir al carrer”

Nos acostem a la semana de Falles, en la que la ciutat de Valéncia i un fum de poblacions del nostre territori duran als carrers l’art efímer que acabarà en cendra, en un esclat de festa, tradicions, música i gastronomia. «Lletrafaller» també torna als carrers per a convidar a tots a fruir de les lletres falleres i valencianes, mentres tasten uns bunyols en aiguardent o visiten una falla que els desperta un somriure. Qualsevol moment del dia o de la nit és un bon moment. Cultura Valenciana entrevista al periodiste Juli Amadeu Àrias, director-president d’una comissió molt particular: la ‘lletrafallera’. ¡Senyor pirotècnic, pot escomençar la mascletà!

Un atre any més aplega el «Lletrafaller» als quioscs, ¿qué podem trobar enguany en ella?
«Lletrafaller» és un esclat d’humor, crítica, història, ilustracions, divulgació, poesia festiva… El llector trobarà, entre uns atres, texts sobre la ‘moguda’ fallera dels 80 i 90, les Falles i la reivindicació de l’Estatut d’Autonomia en les primeres décades del sigle XX, els premis a les Falles que otorgava Lo Rat Penat abans que escomençara a fer-ho l’Ajuntament, la Falla de Loriguilla, els llibrets cantats de Cadis o un reportage sobre Esteve Victòria i Miguel Carceller. Això, a banda de les seccions habituals, incloent les entrevistes a les Falleres Majors de Valéncia o, per primera volta, un especial en totes les Falles de Catarroja. També trobareu fotografies, rutes falleres i una trentena de colaboradors que valen el seu pes en or.


–L’any passat l’artiste faller i dissenyador gràfic Víctor Valero fon l’encarregat de fer la portada, realisant una autèntica maravella, ¿quí la firma enguany?
El treball de Víctor Valero de l’any passat fon molt aplaudit. És un artiste molt especial, un amic de molts anys, i fon un autèntic plaer contar en la firma del seu alter ego ‘Changa’. Enguany estem molt contents d’introduir en Valéncia i en el món de les falles un sagell nou: el d’Antonio Vela Oliva. Vela, ademés de ser l’autor del cartell oficial del Carnaval de Cadis de 2020, és un artiste que se dedica des de fa més de dos décades al disseny gràfic i a la pintura.

I m’agradaria mencionar també al restant d’ilustradors: Mascarós –fent-li image als personages de Joan Romero–, Víctor Valero, Toni Ugó –que en el guió i els rípios de Pereta Endolç fan un binomi perfecte i explosiu en l’auca, ademés de fer l’ilustració eròtica de les primeres pàgines interiors– i Luis Moreno –un ilustrador caraqueny que posa en flama la nostra adhesió com a publicació i comunitat de lletres valencianes a la campanya pel dret civil foral valencià–.


–«Lletrafaller» és l’única revista fallera que es realisa en l’actualitat completament en llengua valenciana seguint les normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, ¿açò supon alguna trava?
«Lletrafaller» inclou diverses formes d’entendre i viure les Falles, pero no renunciem a expressar-nos en llengua valenciana, que és la genuïna de la festa i del nostre poble, a canvi de subvencions. ¿Que som l’única revista fallera sense insercions de publicitat institucional? Tirem una traca perque, no obstant, seguim eixint al carrer.


–Porteu uns quants anys que als vostres llectors regaleu en la compra de la revista el ‘Llibret de l’atra Falla de l’Ajuntament’ que edita el Casal Bernat i Baldovi, ¿enguany també serà aixina?
Efectivament, «Lletrafaller» inclou el ‘Llibret de l’atra falla de l’Ajuntament’ del Casal Bernat i Baldoví, que enguany arreplega en la capçalera l’històric nom de ‘El Mòle’. Fon la primera publicació periòdica en llengua valenciana. Editada baix l’espenta principal de Josep Maria Bonilla (Nap i Col) i en la colaboració, entre atres, de Josep Bernat i Baldoví (Garrofa), la revista fon eixemple de l’us de la sàtira i la retranca valenciana per a aproximar-se a la conflictiva realitat social i política de la seua época.

Juli Amadeu i Òscar Rueda en la presentació del “Lletrafaller” de l’any 2019


–Enguany ha eixit la figura del ‘Lletrafaller d’Honor’, ¿per qué?
Estem molt satisfets de la comunitat que s’ha creat en estos anys en la revista. Amics, seguidors fidels i colaboradors, en la seua aportació, han contribuït a que torne a eixir la revista. ¡Això mereix una mascletà com a mínim! I poder seguir fent i dient lo que nos rota en eixe recolzament és impagable. Ademés, a la gent li ha fet gràcia que incorporem costums com l’arreplegà, els fallers d’honor i el modern micromecenage o crowdfunding. Gràcies a tots, igual que als patrocinadors, al consell de redacció, als colaboradors i als nostres llectors.

¿Quàn i a ón es presentarà la revista?

Serà en el Saló Constantí Llombart de Lo Rat Penat –en el carrer Trinquet de Cavallers, número 9, del Cap i Casal–, el divendres 28 de febrer, a partir de les 19 hores. ¡Esteu tots convidats! Pròximament també se presentarà en Catarroja.

–Per als qui no puguen assistir a la presentació, ¿a ón podran comprar-la?

En la botiga online de L’Oronella –www.oronella.com– i en una selecció de quioscs de la ciutat de Valéncia. ¿Encara no tens la teua? ¡Afanya’t!

Presentació del “Lletrafaller” de l’any 2019 en Junta Central Fallera.


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: