El papa Joan Pau II alabà a la Llengua Valenciana

Per Javier Navarro Andreu 

 

El 16 de novembre de 1978 fon nomenat el polac Karol Józef Wojtyła papa de l’iglésia catòlica, conegut per tots en el nom de Joan Pau II. Fon el papa número 264 i un dels líders més influents del sigle XX. 

El dia 31 d’octubre de 1982, fon una data important per a tots els valencians encara que en l’actualitat per desgràcia ya no es recorde. Aquell dia el papa Joan Pau II visità el Regne de Valencia. Poc abans de les nou del matí el Sant Pare fon rebut en l’aeroport de Manises per milers de persones que ansiaven vore-ho mentres arboraven al vent banderes vaticanes, espanyoles i Senyeres. 

La comitiva papal junt en les autoritats valencianes, es deplaçaren primer a la creu del terme de Chirivella sent beneïda i on una concentració d’agricultors valencians saludaren entusiastament al papa i li demanaren que Sant Isidre fora patró del seu antic ofici. 

La comitiva continuà direcció a Valéncia, a les 10 del matí el papa aplegava a la Porta dels Ferros de la Catedral de Valencia entre aplaudiments i vítols, mentres la Moixaranga d’Algemesí construïa les seues torres humanes. El papa entrà a la Sèu i en aplegar davant el Sant Càliç estacà els genolls en terra davant l’altar i despuix d’uns moments emotius se l’impongué l’insígnia de la Confraria del Sant Grial. 

Joan Pau visità despuix la basílica de Verge dels Desamparats, eixint per la porta dels apòstols per a saludar i beneir al Tribunal de les Aigües, abans de fer un multitudinari acte en la Plaça de la Verge dedicat als ancians i a els qui els cuiden. 

El Santíssim Pare recorregué els carrers de Valéncia per a aplegara les 11 del matí a l’Alameda, on li esperaven mes de 750.000 persones vingudes de tot lo món per a escoltar la seua paraula. En una gran plataforma celebrà la cerimònia religiosa i abans de terminar l’homilia digué: 

“Concluyo con alguna palabras en vuestra hermosa LENGUA VALENCIANA: que el record d´esta solemne ordenació sacerdotal en la presencia del Papa, aumente la vostra fe en Jesucrist , sacerdot etern, que comunica el seu sacerdoci per à la salvació de tots el homens. Aixi siga”. 

Ademés cal destacar que el Grup d’Acció Valencianista (GAV) regalà al papa un eixemplar facsímil de lux de l’obra Vitha Christi” de Sor Isabel de Villena treballat per l’orfebreria dels germans Peiró, destacant diversos motius valencians i religiosos. L’eixemplar portava la següent dedicatòria: 

“A Sa Santitat Joan Pau II, Papa Nostre. En devota reverencia enquadernat, d’una de les obres fonamentals de la literatura classica de la Llengua Valenciana, escrita per Sor Isabel de Villena, quan era Abadessa en el Convent de la Santissima Trinitat de Valencia. El nostre Grup, dedicat nomes a mantindre i a enaltir la historia i la viva personalitat propia del Regne de Valencia, confía que en el regnat del nostre Papa Joan Pau II, els valencians podrem glorificar a Deu oficialment en la nostra materna Llengua Valenciana, como ya ho feren els nostres avantpassats i com, despres, hem vingut fent-ho intimament i de tot cor, per la fidelitat traspasada de pares a fills. Grup d’Accio Valencianista, 1982″. 

La visita de Joan Pau II culminà menjant en un gran seminari en Moncada en centenars de sacerdots, i per la vesprada es desplaçà per decisió del papa fins a Alzira, on quinze mil persones li esperaven en el Santuari de la Verge del Lluch, dita localitat havia sofrit greus inundacions feya a penes 10 dies. 

Obsequi del GAV al papa Joan Pau II.
(Puncha sobre l’image per a vore-la més gran)

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: