¿Sabies que un sarraí de Gandia parlava romanç valencià abans de que aplegara Jaume I?

EN EL CASTELL DE BAIRÉN (GANDIA)

Una noticia sobre l’idioma en l’época de la conquista nos la dóna la pròpia Crónica de Jaume I, quan diu que, arribat el dia en qué es complí el terme dels set mesos, pactat per Conquistador, per a la rendició del castell de Bairén, que havia d’efectuar l’alcaide moro Avincedrel, ell mateix i D. Pelegrí d’Atorcillo, acompanyats d’una trentena de sirvents, iniciaren, per a tal fi, a la marcha cap al castell de Cullera a on els esperava D. Jaume. Diu la Crònica:

“E quan foren a I font que es dejus la roca del castell, dix l’alcayt a Don Pelegri que’l esperas I poch, que ades l’auria. E mente que ell l’esperava, vee que se despuylava la almexia que vestia, e assech se en la font, e baya’s e gita’s l’aygua dessus. E quant se fo banyat, envia messatge a Don Pelgri I sarray qui sabia nostre lati, que la febre l’avia pres e que no podia anar” (Crònica, 312).

És dir, que eixe sarraí, veí del castell de Bairén, abans que el conquistara D. Jaume en la década dels anys quaranta del sigle XIII, encarregat de transmetre verbalment l’anterior comanda de l’Alcaide moro a D. Pelegrí, resulta que ho va fer en el nostr propi idioma baix llatí o romanç parlat en les notres terres valencianes, puix que, conquerida i dominada pels árabas la nostra terra, “se habló durante los varios siglos de su dominación por los propios muslimes un dialecto romance. Se sabe de modo indudables que en la provincia de Valencia se habló ese romance, del que quedan huellas no sólo en libros arábigos, sino también en la nomenclatura geográfica de la región. Para explicarse bien esa nomenclatura hace falta conocer el latín vulgar valenciano que usaron los moros” (J. RIBERA)

FONT: Aportacions bibliogràfiques en torn a la identitat de la Llengua Valenciana de Jesús Giner i Ferrer (1979)

Image: Turismo de Gandia

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: