Manuel García: “La llengua valenciana i l’horta van unides”

Manuel García és fundador i president de l’Associació Cultural l’Horta de Valéncia, es artiste faller i ha vixcut tota la seua vida en l’horta, es un gran apassionat de Valéncia la seua història i per descomtat de la seua horta.

– ¿Cóm naix la vostra associació?

Des de el meu naiximent vaig tindre el privilegi gràcies a mons pares de viure en l’horta entre el camí de Vera i el de Farinos en una alqueria, des de ben menut m’encantava pedrem per l’horta endinsar-me pels seus camins, jugar en els corrals de les alqueries dels meus veïns, impregnantme poquet a poquet d’una vida totalment diferent a la que es viu en la ciutat, coneguent de la veu dels mes majors les històries, les festes i costums que solien celebrarse per eixos parages plens de vida que res tenen a vore en l’horta que coneguem hui en dia.

– ¿Quins objectius té l’entitat?

L’objectiu principal d’esta entitat es recuperar de l’oblit totes eixes costums, promocionar la gastronomia, productes, folclore i llengua valenciana, donar a coneixer tot el ric patrimoni cultural i festiu de l’horta de Valéncia, recordar als valencians la importancia de nostra horta que es part de nostra senya d’identitat que mai es deu perdre.

– ¿Quanta gent sou?

Es molta la gent que d’una forma u atra formen part d’esta entitat i que participen de diferents formes, ya siga econòmicament per a dur avant totes les festes i events culturals que organissa esta entitat com participant directament en ells vestintse en el trage tipic de llaurador i llauradora per a representar a l’horta de Valéncia allá on se mos requirix nostra presència.

– ¿Qué representa la Reina de l’Horta?

La Reina de l’horta de Valéncia es el mes alt estandart de nostres arrels valencianes, en una intensa agenda es convidada a multitud d’actes ataviada en les millors gales del trage de llauradora valenciana oferint sempre que l’ocasió el requerix com en les presentacions falleres i regines d’atres festes, cistelles de fruites directes del nostre camp.

-¿Quina ha sigut la vostra activitat mes rellevant?

Sincerament no sabría dirte quina es la mes rellevant, son prou les que fem al llarc de cada exercici, desde colaborar en festes de pedanies de l’horta que estan en dificils situacions i els tirem una mà per a que es puguen dur avant les seues festes i no acaben perdent-se. La restauració d’una alqueria de mes de 200 anys com a sèu de l’entitat, la nostra implicació en concentracions en defensa de l’horta, les festes que em recuperat com la de la Immaculada, entre atres que tots els que venen a viure-la es queden sorpresos perquè en elles posem tota l’essència valenciana com si d’un quadre de Sorolla es tractara. Destacar també la proclamació de la Reina de l’horta de Valéncia que cada any es celebra en un monument históric de l’horta de Valéncia, com el cas del Real Monasteri del Puig de Santa Maria, el Castell d’Alaquàs el de Albalat dels Sorells entre atres…

-¿Quina serà la vostra pròxima activitat?

Puix enguany estem en el nostre 10 aniversari, no son molts pero per a una entitat com la nostra que no rep cap tipo d’ajuda per part del consistori de Valéncia i que nostra activitat es frenetica durant tot l’any en defensa i promoció de tot lo valencià es per a celebrar, i el pròxim 27 d’abril farem una gala per a recordar els nostres inicis i agrair a tots aquells que han fet l’horta posible. Participar un any mes en la fira de les comarques, la festa de pasqua en jocs populars per als chiquets, celebrar la tradicional nit d’albaes en una típica barraca, la plantà de la creu de Maig en l’ermita de vera (lloc on naixqué esta entitat). Estes son algunes de les mes properes de març a maig.

-¿Feu alguna activitat per a fomentar la llengua valenciana?

Per supost, tots els nostres actes i llibrets son en valencià, en el nostre, el que han parlat nostres pares, yayos… la llengua valenciana i l’horta van unides.

-Porteu un temps reclamant participar en l’Ofrena de Valéncia ¿Per qué creus que teniu participar?

Entenem que l’ofrena es de les falles i dels fallers, pero per tots es sabut que al final de cada jornada d’ofrena participen atres entitats que no son falles. Es per això que vegem totalment coherent que ixquera una representació de l’horta valenciana oferint a nostra Patrona les flors i els fruits de nostra terra valenciana. Recordant que esta ofrena la varen iniciar unes llauradores ataviades en el trage típic. Esta petició porta anys fentse perqué a banda dels propis festers la gent que mos seguix se pregunta que no entenen com una entitat com la nostra no la dixen participar en l’ofrena quan si que som convidats a la de Alacant, Castelló i atres pobles. Encara que ya duguem anys fent la petició per escrit i per diferents vies no conseguim tindre resposta del regidor de festes o de qui corresponga.

Membres de l’associació reclamant participar en l’Ofrena de Valéncia en una de les mascletaes d’enguany.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *