¿Som meninfots els valencians?

Per Rubén Castelló

(portaveu de l’associació valencianista Lletres de Batalla)

En absolut. El problema principal és el procés de despersonalisació en el que nos trobem. La societat valenciana ha segut bombardejada pel centralisme espanyol des de fa dècades. Durant la guerra civil se nos va posar una mordaça en els llavis en la que se va conseguir callar a la majoria de la societat valenciana. Una volta superat este bombardeig –o per lo manco, reduit- nos aplega un atre, esta volta des de Catalunya; l’imperialisme català alvança i posa el seu objectiu en l’antic Regne de Valéncia. En tot açò és conseguix crear complexes a gran part de la societat valenciana, en este ambient és molt complicat alvamçar, un ambient on els mateixos valencians nos hem avergonyit de ser lo que som.

¿Com no va a ser complicada la situació actual en el territori valencià? Naturalment que si, pero per a res som uns meninfots, és mes, podem dir que la societat valenciana és valenta, molt valenta, perque resistir estos atacs des de tots els llocs i encara aixina conseguir, en major o menor medida conservar nostra cultura, llengua i peculiaritats pròpies.. ¿Quina societat és capaç de conseguir açò? ¡Cap!

En l’actualitat existixen les miges tintes, els sabors agres i dolços, els sentiments confusos.. la majoria de la societat valenciana defén l’independència idiomática entre el valencià i el català, pero molts escriuen l’híbrit valencià-català de l’AVL i pocs coneixen la normativa de la RACV, i açò es frut del treball “ben” fet per part de la Generalitat de Catalunya, el pacte polític entre Zaplana i Pujol (pacte de Reus) i la passivitat dels governants valencians.

Esta situació no és definitiva. Des de la nostra associació lluitarem per recuperar allò que molts defenem, pero pocs coneixem, i no parle solament de la llengua, parle també de la nostra cultura, del nostre patrimoni, de la nostra historia, inclús del nostre territori. Pocs coneixen l’anterior nom de la nostra comarca, no sempre ha segut “La Safor”, açò va ser un acte mes en el seu procés de despersonalisació.

Nosatres seguirem el nostre camí perqué la veu de la veritat mai calla.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: