R. Castelló: “El valencianisme no es fer catalanisme, ni fer espanyolisme”

Entrevista realisada a Rubén Castelló portaveu i membre fundador de la nova entitat valencianista de la Safor, Lletres de Batalla.

1. ¿PER QUÉ NAIX L’ASSOCIACIÓ LLETRES DE BATALLA?

Fa aproximadament dos anys, per casualitat i a través de terceres persones, en un ambient  valencianiste, nos coneguem les tres persones que ara hem creat esta associació. Els tres coincidiem en dos coses, la primera es que erem valencianistes, i la segon que no podiem quedar-nos callats en casa vegent com suplanten nostra identitat. Despuix de coincidir en estes dos questions vam decidir posar-nos els guants de treball i pasar a l’acció. No sabiem molt be com, perque tres persones sense mijos econòmics, mijos socials, mijos de difusió… era tot molt difícil, pero finalment varem decidir que esta associació era la millor manera per a donar a coneixer a la societat valenciana la riquea cultural de la nostra terra, que molts no coneguem o que inclús nos la están canviant per algo que res te que vore en la realitat.

2. ¿PER QUÉ EIXE NOM? ¿QUIN SIGNIFICAT TE?

Se que este nom pot crear confusió, ans de respondre’t esta pregunta m’agradaría deixar clar que nosatros som pacífics, no ixim al carrer a pegar-nos en ningú, eixa no es la nostra filosofía, una volta dit açò vos explique d’on ve el nom.

Com be sabeu esta associació ha sigut creada en Gandia i només te àmbit d’actuació en La Safor, llavors voliem elegir un nom que estiguera relacionat en esta comarca. Bé, segur que tots heu sentit parlar de Joanot Martorell, fou un escritor valencià naixcut en Gandia i especialment conegut per ser l’autor del “Tirant lo Blanch”, una de les obres mes representatives del sigle d’or de la llengua valenciana; també escrigué 14 lletres de batalla, les lletres de batalla eren cartes que s’escrivien entre cavallers per a retar-se per a un combat.

Elegim este nom perque te representació en l’història del Regne de Valéncia, on també està implicà La Safor i ademés se li pot vore un paregut en l’actualitat, perqué els valencians estem involuctrats continuament en batalles absurdes que no nos porten a cap lloc i nos debiliten com a poble.

3. ¿QUINA IDEOLOGÍA TÉ L’ASSOCIACIÓ?

L’associació no té cap ideología en concret, només nos regim pel valencianisme cultural, som totalment apolitics.

4. PER A LA VOSTRA ASSOCIACIÓ ¿QUÉ ÉS EL VALENCIANISME?

El valencianisme es un moviment cultural, reivindicatiu pero pacific. El valencianisme no es fer
catalanisme o anticatalanisme, ni fer espanyolisme o antiespanyolisme, el valencianisme es molt mes que penjar una senyera en el balcó de casa; el valencianisme es defendre, llegir i escriure en nostra dolça llengua valenciana, es l’historia de nostre regne, la cultura d’esta terra, nostra gastronomía, nostre patrimoni… Valencianisme es tot alló que ha fet que hui sigam com son.

5. ¿QUINES ACTIVITATS HEU REALISAT FINS A L’ACTUALITAT?

El pasat 5 d’Octubre vam realisar en foment en Gandia una conferencia sobre “Patrimoni Valencià, Patrimoni Europeu” on tots els asistents van alucinar en la cantitat de patrimoni material e inmaterial que tenim i que apenes coneguem.

6 ¿TENIU YA PENSAT QUINES SERÁN LES PRÒXIMES?

No, encara no tenim res clar encara que ya hi han varies opcions que mes avant anunciarem, espere cap a finals de novembre pugam dir algo definitiu; estigau atents que vos sorpendrà.

7. LA LLENGUA ÉS LA BASE FONAMENTAL DE L’IDENTITAT DE QUALSEVOL POBLE, ¿CÓM CREUS
QUE ES DEU DEFENDRE LA LLENGUA VALENCIANA?

Principalment utilisant-la, llegint i escrivint. Mentre la societat valenciana seguixca utilisant la llengua que li varen ensenyar en casa podrem, per lo manco, que no desaparega. No tenim que tindre cap complexe per utilisar la llengua propia de nostra terra, es mes, deuria de ser un motiu d’orgull poder fruïr d’una llengua propia i que ademés està inclosa en la carta de llengues minoritaries europees.

8. ¿QUINA NORMATIVA UTILISEU PER A CODIFICAR EL VALENCIÀ?

Les conegudes com Normes d’El Puig. Pensem que estes normes son les que mes s’adapten a la realitat de la llengua valenciana, respetant la seua valencianitat i caracteristiques propies.

9. ¿QUÉ DIRIES A TOTS ELS VALENCIANISTES DE LA SAFOR QUE T’ESTAN LLEGINT?

Que encara que tots sabem la repressió que existix en tots els àmbits de la societat a aquells que expresem la nostra valenciania u opinió personal, que siguen valents i que s’unixquen a nosatros, que tots junts som mes forts i no anem a deixar de dir o defendre allò en lo que creguem, perqué la veu de la veritat mai calla.

10. SI ALGÚ ESTÀ INTERESSAT EN LA VOSTRA ASSOCIACIÓ ¿ON VOS POT TROVAR?

A través de les rets socials instagram (lletres de batalla) i twitter (@LletresB).

11. ¿QUINA OPINIÓ TENIU SOBRE L’AVL?

Es un mecanisme d’imposició llinguistica creada a través d’un pacte polític en un intent d’afonar, destruir i suplantar nostra llengua valenciana.

12 ¿QUÉ OPINES DE QUE LA MAJOR PART DE SUPENSOS EN LA PROVA DE LA JUNTA
QUALIFICADORA SIGUEN PERSONES VALENCIANOPARLANTS?

Puix simplement és una prova mes de que eixa llengua que s’intenta imposar no es l’original del nostre regne i estem en un procés de despersonalisació molt avançat, pero a mi sempre m’agrada vore el got mig ple i ací també puc vore la part positiva, este dato nos diu que la llengua valenciana seguix viva oralment.

12. ¿PER A ACABAR, VOLS DIR ALGO MES?

Denunciar publicament l’atac sistematic a nostres rails, en un intent d’eliminar la nostra cultura i llengua històriques per raons polítiques en favor de l’imperialisme català. Nosatros advoquem per una societat nutrida en la seua cultura, en el dret de conéixer-la, gojar-la i divulgar-la. Exigim que se respete l’identitat valenciana recolzada per l’historia i no per atres raons.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *