Quan la Real Senyera ondejà en lo mes alt de Campanar

Per Javier Navarro Andreu

El dia 19 de febrer se celebra les festes del poble de Campanar. En este dia es commemora la troballa de l’image de la Verge en 1596 i que des de llavors és aclamada com a Verge de Campanar. Fon proclamada com a Patrona el 25 d’abril de 1915 en ser Coronada Canònicament.

En l’any 1979 la Junta de Festers Patronals en honor a la Santíssima Mare de Deu de Campanar, en plena “Batalla de Valéncia” volgueren valencianisar la festivitat i demanaren ajuda a l’associació cultural Grup d’Acció Valencianista, per a que organisaren conjuntament els actes en honor a la Verge de Campanar. En aquells anys el GAV tenia delegació pròpia i sèu en el poble, en més d’un centenar de veïns afiliats.

El GAV valencianisà de manera notable aquell any les festes, pero sense llevar-li el protagonisme mai a la Verge de Campanar. S’inaugurà un carrer al Pare Lluís Fullana i Mira, filòlec representant de la Llengua Valenciana en la RAE, i se descobrí un placa cerámica en el seu nom, en un carrer chicotet del barri, que es troba molt prop de l’antic hospital “La Fe”.

Pero l’acte més emotiu i el més multitudinari fon l’homenage a la Real Senyera, tot el poble de Campanar se concentrà en la casa social del GAV situada en el Carrer Mossen Rausell, per a eixir en processó fins a la Plaça de l’Iglésia. La processó l’obria un cavaller que encarnava la figura de Jaume I, seguit per les clavarieses de la festa, les comissions falleres del barri, els veïns i per últim la Real Senyera.

Arribada la comitiva a la Plaça de l’Iglésia, Marçal el “Chiquet del Turia” i Pilareta, recentment fallida, varen cantar albades en honor a la Verge, i el president del GAV de Valéncia, En Pascual Martín Villalba realisà un parlament que va fer vibrar als allí presents.

Entre els voltejos de les campanes i els acorts de l’Himne Regional, se hissà en lo mes alt del campanari la Real Senyera, mentres avall el públic esclatava d’alegria, aplaudien incessantment i realisaven cantics a favor de l’ensenya tricolor.

La colaboració del valencianisme cultural en les festes en honor a la Verge de Campanar no fon un fet aïllat, a l’any següent el GAV tornà a participar de manera activa en elles, destacant la bendició de la Senyera de l’associació que se realisà en l’interior de l’Iglésia i una conferència donada pel gran historiador En Vicent Giner Boira, sobre els hòmens de Campanar que participaren en la Guerra de l’Independència contra els francesos.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: