Fallix la musicòloga valenciana M. Teresa Oller

Esta vesprada ha fallit la compositora i folclorista que naixqué en Valéncia en 1920, Maria Teresa Oller i Benlloch.

Des de molt chicoteta, inicià el seu aprenentage musical, primer en sa mare i despuix rebé classes de l’ilustre clavecinista Amparo Garrigues. Maria Teresa Oller, ha segut una persona àmpliament vinculada als cants i músiques de tradició popular. Estudiosa i investigadora en el camp de l’etnomusicologia, ha desplegat una interessant llabor de arreplegada de cançons i balls populars que han agrandat el corpus identitari de la musicologia popular valenciana.

En sa casa n’hi havia un favorable ambient musical que propicià la seua vocació per la música des de chiqueta. Sa mare era pianista i son pare, doctor en dret, tenia gran amistat en el músic valencià Eduardo López Chavarri. Este músic es convertiria en u dels professors de Maria Teresa Oller.

Els seus estudis musicals els cursà en el Conservatori Superior de Musica de Valéncia, obtenint el “Premi Extraordinari” en les disciplines de Piano i Composició. Discípula predilecta del Mestre Palau en qui completà els seus estudis en Composició, Direcció de Cors i Orquesta i Pedagogia Musical. Després de finalisar els seus estudis, perfeccionà la direcció en els mestres Ernest Jamack i Rafael Benedito. En l’any 1954 obtingué una pensió de la Diputació de Valéncia per a perfeccionar estudis de composició.

Trayectòria professional

En 1954 fundà l’Agrupació Vocal de Càmara de Valéncia i en 1974 es feu càrrec de la direcció de la Coral Polifònica Valentina. Es membre de l’Institut Valencià de Musicologia de l’Institució Alfons El Magnànim (Diputació de Valéncia) en el que realisà diferents investigacions folclòriques.

La seua investigació, en la que destaca la seu llabor de recolecció i de treball de camp, també la porta a treballar en l’Archiu de la Catedral Metropolitana de Valéncia. Ha segut ponent de temes de cançó i dansa popular en diferents congressos, colaboradora del diari Las Provincias, a on publicà diferents treballs d’investigació a més d’eixercir de crítica musical de concerts i òperes celebrades en Valéncia.

En 1960 s’incorporà a la docència com a professora numeraria d’Harmonia del Conservatori Superior de Música de Valéncia, a on també ostentà els càrrecs de Vicesecretaria, Cap d’Estudis i Secretaria. Es Acadèmica de Número de la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles des del 13 de maig de 1986. Assessora del Cor Popular i del Grup de Danses de Lo Rat Penat. Cap de la Secció de Musicologia d’esta entitat, i la seua persona ha donat nom a l’Escola de Dansa “Maria Teresa Oller” que se fundà en Lo Rat Penat en 1983 i que fon dirigida durant molts anys pel seu discípul Enric Martí i Mora.

El seu currículum és amplíssim en premis, obres, publicacions i composició d’obres (corals, concerts, cançons, obres pianístiques, etc.). L’Ajuntament de Valéncia li ha dedicat un carrer en la Ciutat de Valéncia, en el barri de Marchalenes.

Des de Cultura Valenciana volem donar el nostre mes sentit pésam a tots els seus amics i familiars.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: