La catedràtica i acadèmica rep esta distinció en motiu del 9 d’Octubre
Valéncia, 06-10-2023.- L’associació cultural Lo Rat Penat, dins dels actes commemoratius al voltant del 9 d´Octubre, Dia de la Pàtria Valenciana, ha celebrat el tradicional Te Deum en el Real Monasteri de Santa Maria d’El Puig i el Sopar de Sant Donís.
La celebració del solemne Te Deum ha segut presidit per l’històrica Senyera de Lo Rat, i com és costum s’ha concedit el Premi Crit Valencià de l’Any, que cada any concedix la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes a destacades personalitats o institucions de la societat valenciana.
Lo Rat Penat ha distinguit a la catedràtica i acadèmica Amparo Cabanes Pecourt per la seua aportació a l’historiografia valenciana i la seua llabor investigadora i docent realisada en les Universitats de Valéncia i Saragossa, i per ser la Consellera d’Educació de la Generalitat que posà en marcha l’ensenyança de la Llengua Valenciana en el sistema educatiu, una volta recuperat l’autogovern dels valencians.
El president de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro, ha destacat “l’importància d’esta gran personalitat de la cultura valenciana per les seues investigacions i publicacions sobre la repoblació del Regne de Valéncia, argumentant i desmontant les tesis catalanistes. Fon una gran Consellera d’Educació, que quan els valencians recuperàrem el nostre autogovern, començà a posar en marcha l’ensenyança de la llengua valenciana en el sistema educatiu i aprovà les titulacions acadèmiques vàlides per a impartir-la, tant els títuls impartits des de l’universitat com les titulacions dels Cursos de Llengua Valenciana de Lo Rat Penat, que venen celebrant-se des de 1949… Lamentablement el següent conseller, Cipriano Císcar, en una actitut partidista, catalanista i sectària, llevà la validea oficial als títuls de Lo Rat Penat… una injustícia que encara perdura i que l’actual Govern de la Generalitat a promés solventar tornant la validea oficial als títuls de Lo Rat Penat…”.
Amparo Cabanes fon discípula de l’historiador medievaliste Antonio Ubieto. Doctora en història per l’Universitat de Valéncia. Obtingué la càtedra de Paleografia i Diplomàtica i eixercí la docència i l’investigació en l’Universitat de Saragossa. És autora de més d’un centenar de publicacions. En 1981 fon nomenada Consellera d’Educació i començà a posar en marcha l’ensenyança de la llengua valenciana en el sistema educatiu. És Acadèmica de número de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i directora de la seua Secció d’Història.