Per Juli Moreno i Moreno
Gata de Gorgos es una localitat de la comarca de La Marina Alta que conta en poc mes de 6.000 habitants i que travessa la carretera nacional N. 332. Quan passavem per esta poblacio valenciana resultava curios vore la cantitat de parades en objectes fets de vimen, llata, canya o trenats en unes atres fibres vegetals en les portes d’algunes cases (comerços). Esta era una industria tradicional, tipicament artesanal, que hui seguix –adaptada als nous temps– oferint els seus productes. En uns atres temps era molt freqüent, casi obligat, quan es necessitava un moble o un objecte fet en estos materials, anar a fer alli l’oportuna compra.
Hui Gata es coneguda per estos productes, pero internacionalment ho es pel concurs-festival artistic que dura ya XVIII edicions en la d’enguany.
Es tracta de “Art al Vent”. Baix est epigraf cada any podem assistir a una manifestacio artistica en la que el teixit, els colors i les formes son autentiques mostres de creativitat. Per a visitarla no hi ha mes que recorrer alguns carrers –les vies mes centriques de la localitat–, puix les obres d’art, fetes, com hem dit, en materials textils, se pengen dels balcons de moltes vivendes.
Lo primer que se nos ve al cap relacionat en estes obres, per la seua disposicio, es que l’idea partiria o s’inspiraria en la tradicio d’abillar els balcons de les cases en cobertors; estos es penjaven, i encara es pengen, per a engalanar els carrers de les mes diverses poblacions valencianes en els seus dies de festa gran i especialment en la celebracio de la festivitat del Corpus Christi, exhibint-los, en este cas, per alli per a on havia de passar el Santissim. Aixina ho corrobora el mateix creador i director de la mostra, Josep Pedrós Ginestar, qui es tambe Mestre de l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives.
“Art al Vent” es una mostra artistica que s’ha de visitar i per ad aixo hi ha que recorrer el carrer de la Bassa i el de la Duquesa d’Almodovar, admirar les formes, els colors, les textures i conectar en allo que expressen els creadors de les obres. Estes incorporen dibuixos mes o menys realistes, abstraccions, decoracions florals, figures humanes, d’animals… i en mensages que volen posar en valor la convivencia, la tolerancia, la diversitat… Una iniciativa que ha creixcut a mida que han transcorregut les edicions fins a formar part de les dos principals organisacions especialistes a nivell mundial: la Surface Design Association i la Organisacio Mundial d’Art Textil. En passades edicions ha aplegat a contar en casi 200 participants; a pesar de les circumstancies que l’any passat marcà la pandemia, concorregueren 54 obres procedents de 16 països: Espanya, Belgica, Italia, Argentina, China, Russia, França, Brasil, Mexic, Regne Unit, USA, Chile, Alemanya, Egipte, Polonia i Marroc.
El festival se celebra a cavall entre els mesos d’agost i setembre. Es una molt bona oportunitat per a coneixer la localitat, fruir d’esta mostra i dels actes culturals i festius que es celebren motiu de la mateixa (danses, concerts, cine, etc.), i aprofitar per a comprar algun producte artesanal.
*Artícul del Bolletí del Rogle Constanti Llombart nº178-179.
Image: Facebook Art al Vent.