1238 El 9 d’octubre, dia de sant Donís, Jaume I entra en la Ciutat de Valéncia.
1338 Primer Centenari de la Conquista. El Consell de la Ciutat organisa per primera volta una processó general que a partir d’eixe moment se celebrarà anualment en la presència de la Real Senyera, la qual presidix un Te Deum en la Sèu.
1596 Se tix una nova Real Senyera oficial, que encara hui es conserva en el Museu Històric Municipal.
1707 Conquistat el regne de Valéncia per les tropes de Felip V (IV de Valéncia) en el marc de la guerra de Successió, el rei ordena abolir els seus Furs i llibertats. La processó anual del 9 d’octubre és també abolida. La Real Senyera es desmonta i es tanca en una arca de tres claus per a que no puga ser exhibida públicament.
1878 Se funda Lo Rat Penat per impuls conjunt de Teodor Llorente (de tendència política conservadora), Feliu Pizcueta (lliberal) i Constantí Llombart (republicà).
1917 Les Joventuts Ratpenatistes, junt a unes atres entitats, realisaren un primer acte d’ofrena en el monument a Jaume I. L’acte tindrà continuïtat en anys posteriors.
1922 Per fi fructifiquen les gestions de Lo Rat Penat, i representants de l’Ajuntament de la Ciutat i de la Diputació de Valéncia, accepten l’invitació de Lo Rat Penat i participen en una recuperada processó cívica del 9 d’octubre.
1923 Se tix la senyera de la societat Lo Rat Penat, facsímil de la Real Senyera de 1596.
1925 A instàncies de Lo Rat Penat, l’Ajuntament aprova organisar-la oficialment.
1928 L’Ajuntament confecciona una atra Real Senyera oficial, també facsímil de la de 1596. La nova Senyera participa en una processó que es celebra ya de manera grandiosa i solemne, incloent el Te Deum en la Sèu i l’ofrena a Jaume I.
1939 Una volta acabada la guerra civil, a causa del simbolisme autonomiste i republicà de la Senyera, les noves autoritats franquistes decidixen substituir-la, en la processó del 9 d’octubre, pel conegut com a “Penó de la conquista de la ciutat de Valéncia”. La substitució dura fins a 1943, moment en que, en resposta a les solicituts de Lo Rat Penat, la Senyera torna a presidir la processó.
1979 L’Ajuntament decidix suprimir de la celebració els tradicionals parlaments de l’alcalde de la Ciutat i el president de Lo Rat Penat junt al monument a Jaume I, aixina com la presència de la Senyera oficial en el Te Deum de la Sèu. A partir d’eixe moment la Senyera de la societat Lo Rat Penat haurà d’assumir les funcions simbòliques de la Senyera oficial en dit acte religiós.
1991 Transcorregut un paréntesis de dotze anys (a excepció de 1988, en motiu del 750 aniversari de la conquista), l’Ajuntament decidix que la Senyera oficial torne a presidir el Te Deum de la Sèu.
2015 L’Ajuntament torna a decidir que la Senyera oficial deixe de presidir el Te Deum. Novament la Senyera de Lo Rat Penat assumix les funcions simbòliques en dit acte.
Transcrit del fullet ‘Lo Rat Penat, recuperador de la Processó del Nou d’Octubre’.