DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE L’INSIGNE CAPÍTUL DE L’ALMOINA DE SANT JORDI DE CAVALLERS DEL CENTENAR DE LA PLOMA
El Centenar de la Ploma, davant la commemoració del 315 aniversari de la publicació del Decret de Nova Planta pel que nos varen ser arrebatats els nostres Furs, vol manifestar la seua satisfacció per les accions concurrents per a eliminar la discriminació que patim com a Poble sent l’únic en que no ha recuperat el seu Dret Civil dels que en son dia el tinguérem propi, consubstancial en la forma de ser dels valencians.
Per «justo derecho de conquista» el 29 de juny de 1707, Felip IV de Valéncia (V d’Espanya) anulà per al regne de Valéncia els Furs, Privilegis, Pragmàtiques i Costums, també va suprimir en el mateix Decret els d’Aragó, encara que ad ells els varen retornar, almenys parcialment. Els valencians hem intentat des del primer moment la recuperació total o parcial, sempre de manera unitària, i en cada ocasió en el que hem tingut la possibilitat de recuperar alguna circumstància ho ha fet impossible.
Les particularitats del nostre regne, la nostra personalitat prôpia ha vingut patint l’aplicació d’unes normes pensades per a un atre poble que ha impedit el bon desenroll de nostra economia, cultura i tradicions.
El Centenar de la Ploma també va ser dissolt eixe fatídic 29 de juny i no va poder-se recuperar definitivament fins a la Constitució de 1978. Encara que en l’Estatut d’Autonomia valencià si contempla en el seu articulat la recuperació de Ilegislar en materia Civil, el Tribuna Constitucional, en senténcia ha reinterpretat, d’una manera restrictiva, la redacció aprovada per majoria absoluta en Corts Valencianes i Generals en la que s’otorga dita potestat.
Tots els atres pobles que han tingut, en algun moment de l’histària, dret paflicular se li ha respectat en l’única salvetat dels valencians, lo que representa una injustícia, afrenta i agravi comparatiu sense explicació raonable.
Espanya com a la suma de les comunitats que la componen no pot completar-se sense les peculiaritats pròpies dels valencians que nos ha de permetre mantindre nostra personalitat per a ser com som i no com son els demés, completant aixina la del propi conjunt de l’Estat.
L‘lnsigne Capítul de l’Almoina de Sant Jordi, hereus dels Cavallers del Centenar de la Ploma que gojaren plenament del seu Dret propi, continuem reclamant la seua recuperació, en més força ara que es pot tramitar en les Corts Generals la petició del restabliment de la capacitat Ilegislativa en materia de Dret Civil.
En la Ciutat de Valéncia, Cap i Casal del regne a 1 de juliol del 2022.
Foto portada: Colege de l’Art Major de la Seda de Valéncia.