• El museu de la Diputació de Valéncia expondrà de forma permanent, a partir del dimarts 6 de febrer, la rèplica de la peça original de tipos mòvils que exhibix el Museu Gutenberg en la ciutat alemana de Magúncia.
• La sala Jerònima Galés acull l’espai Gutenberg, en la rèplica d’un dels majors invents de l’història i una cuidada selecció de documents sobre els orígens i l’evolució de l’imprenta.
El Museu Valencià de la Illustració i de la Modernitat (MuVIM) obrirà al públic a partir d’este dimarts, 6 de febrer, una mostra permanent sobre la primera imprenta, que va sorgir de la mà de Johannes Gutenberg en el sigle XV. Aixina, una rèplica d’aquell sistema que va establir un gran canvi cultural, intelectual i històric, presidix el nou ‘Espai Gutengerg’ de la Sala Jerònima Galés del museu de la Diputació de Valéncia, junt a una selecció d’obres de la biblioteca del MuVIM que recorren l’història i l’evolució d’un dels majors invents del ser humà.
Esta prensa, que data de 1976, és rèplica exacta de l’exhibida en el Museu Gutenberg de Magúncia, ciutat alemana a on es va utilisar per primera volta entre 1454 i 1455 l’imprenta de tipos mòvils. Existix també una rèplica bessona que està exposta en el Museu de l’Imprenta situat en el monasteri d’El Puig. En paraules del diputat de Cultura, Paco Terol, “musealisar este espai és una gran notícia per a la societat valenciana, no solament per als amants de la cultura i de l’història, sino para tot aquell que tinga curiositat pels nostres orígens i per l’evolució del gènero humà”.
L’iniciativa de la construcció d’abdós còpies es va deure a Ricardo Vicent Museros i l’empresa Hartman S.A. L’institució actualment propietària, l’Associació del Senat del Museu de l’Imprenta i de les Arts Gràfiques de Valéncia, ha considerat al MuVIM com la sèu permanent idònea per a expondre i oferir la possibilitat d’admirar esta reproducció de l’invent de Gutenberg. “Una volta més, el gran treball que realisa cada dia l’equip tècnic i humà del MuVIM es veu recompensat en noves competències i en la confiança depositada en el museu per a servir d’escaparat al fascinant món de l’imprenta i la tipografia”, afig Terol.
En el nou ‘Espai Gutenberg’ trobem també una cuidada mostra sobre els orígens i l’evolució de l’imprenta, el “arma” més eficaç empleada durant els últims sigles per a revolucionar la societat, i també sobre el seu producte, els llibres. “Es tracta d’una exposició bibliogràfica en la que, gràcies als fondos de la biblioteca del MuVIM, es destaca la transcendència de tots els oficis relacionats en el món de l’imprenta, un savoir-faire que bota del taller a les sales d’exposicions, passant de ser un instrument per a les arts a convertir-se en objecte museístic”, destaca el director del museu provincial, Rafa Company.
Obres de Duplessis, Derriey, Delaborde, una primera edició de la coneguda com a Enciclopèdia de Diderot i D’Alembert, un facsímil de la Bíblia de 42 llínees o del Tirant lo Blanch, i la Encyclópedie méthodique formaran part, junt a atres títuls, d’esta nova mostra permanent que el museu oferix en el ‘Espai Gutenberg’.
Biblioteca del MuVIM
La Biblioteca del MuVIM va ser inaugurada en 2004 en més de 20.000 volums, i es va constituir en el propòsit de que estiguera especialisada en el coneiximent de l’Ilustració i la Modernitat, de l’estudi i la difusió de l’història del pensament modern.
Actualment conta en al voltant de 38.000 registres de materials diversos (monografies, revistes, partitures, gravats, cartells, fullets…) dedicats a la fotografia i el disseny gràfic, en especial atenció al cartellisme i la tipografia, l’història contemporànea i la filosofia, entre uns atres, que poden consultar-se en la segona planta del museu.