La Real Acadèmia de Cultura Valenciana ha organisat un homenage en motiu del 40 Aniversari de l’acte d’adhesió a les Normes de la RACV en El Puig. La cita serà el pròxim dimecres, 6 d’abril, a les 19:00 hores, en el Saló d’Actes de l’Ateneu Mercantil de la Ciutat de Valéncia, i en ell estarà present el Patronat de la RACV en membres de sa Junta Directiva recentment nomenada.
La Real Acadèmia de Cultura Valenciana vol fer un agraïment públic a les persones, associacions, colectius, editorials, etc. que feren possible estes normes i han fet i fan us d’elles; persones i entitats, totes les quals, han contribuït a lo llarc d’estos anys a la seua difusió. Com no pot ser d’atra manera, El Patronat de la RACV ha rebut la pertinent invitació a d’este event, que contarà en la presència de membres de la Junta Directiva d’El Patronat de la RACV.
La normativa de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana per a l’idioma valencià, elaborada en 1979, fon recolzada multitudinàriament per la societat civil en un acte que tingué lloc el 7 de març de 1981 en el Monasteri d’El Puig; motiu pel qual estes normes són conegudes, popularment, com a “Normes d’El Puig”.
L’event, com colofó als actes que recorden eixos més de 40 anys de normes valencianes per a la Llengua Valenciana del Saló d’Actes de l’Ateneu Mercantil del 6 d’abril a les 19:00h. És el reconéixer ad aquells que foren protagonistes en l’acte d’El Puig. Tant persones com associacions, i ampliar ad aquells que hui en dia, contra vent i marejol continuen utilisant la llengua valenciana com a un instrument de comunicació viu i útil per a totes circumstàncies.
En esta normativa se publicà la versió oficial valenciana La Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia de 1982 i s’edità el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, El Diari Oficial de les Corts Valencianes, i en ella s’impartiren les primeres classes de valencià en moltes escoles.
Esta normativa recuperà per a la llengua valenciana, en certes modificacions i adaptacions, la tradició de la primera gramàtica d’esta Real Institució, editada en 1915 i obra del filòlec Lluís Fullana i Mira, qui la redactà en desenroll dels acorts ortogràfics de consens, presos en 1914 per escritors i erudits en una série de reunions públiques i democràtiques que tingueren lloc en la sèu de la societat Lo Rat Penat. El model llingüístic construït a través de la normativa de la RACV és l’eixemple més manifest, per part de la comunitat idiomàtica valenciana, de voler continuar parlant, llegint, escrivint i conreant un idioma viu, cult i en personalitat plenament definida dins de la gran família de les llengües romàniques.
El Patronat de la RACV, sumant-se a la commemoració del 40 aniversari de l’acte multitudinari d’adhesió popular a la normativa de la RACV en el Monasteri d’El Puig, el 7 de març de 1981, patrocinà l’edició en paper, de la tercera edició revisada i aumentada, de la “documentació formal de l’ortografia de la llengua valenciana” En lo carrer des de fa més d’un any. I convida a tots el Patrons i societat civil a acodir a l’acte de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.