«La abogacía valenciana en la época foral y la posterior fundación del Ilustre Colegio de Abogados en Valencia», discurs llegit el dia 16 de decembre de 2020 en la seua recepció com a acadèmic de número per l’Excm. Sr. D. Luis Miguel Romero Villafranca i contestació de l’acadèmic de número de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana Ilm. Sr. D. José Bonet Navarro.
El nou acadèmic, ademés de pronunciar un interessant discurs en el que repassà les raïls de l’advocacia en el Regne de Valéncia i la seua relació en els Furs, reivindicà la valencianitat cultural i llingüística a l’afirmar que «tots tenim l’obligació de defendre la llengua valenciana, des del respecte a opinions alienes, des de la tolerància, des del pacifisme, buscant el consens, pero també des de la fermea de la dignitat i l’història com la filiació son innegociables».
Luis Miguel Romero Villafranca porta més de 50 anys eixercint la advocacia. És ex vicepresident de Hispajuris, ademés ha ocupat distints càrrecs com a Decà del Colege d’Advocats, President del Consell Superior de Coleges d’Advocats de la Comunitat Valenciana, Vicepresident del Consell General de l’Advocacia Espanyola i President de la Federació de Coleges d’Advocats d’Europa.
Romero Villafranca tal i com informa Hispajuris en la seua web, ha segut condecorat en la Gran Creu al Mèrit en el Servici a la Advocacia Valenciana, concedida per unanimitat per la Junta de Govern del Colege d’Advocats de Valéncia. Entre els guardons Associats a l’advocacia, s’inclouen també el Botó d’Or de la Mutualitat General de l’Advocacia, la seua màxima distinció, com a reconeiximent als servicis prestats a esta entitat en els últims nou anys, aixina com la Creu de l’Orde de Sant Raimundo de Peñafort.
Ademés fon President de la Real Acadèmia de Jurisprudència i Llegislació durant 10 anys i, actualment, és President Emèrit de la mateixa. També ha eixercitat el càrrec de President de la Cort d’Arbitrage de la Cambra de comerç de Valéncia i té la condició de Cònsul Honorari d’Ucrània.