Editorial nº180 Setembre 2021 del Rogle Constanti Llombart
A vore si ho entenem d’una vegada per totes. Accio Cultural del País Valencià (ACPV) es una entitat privada, NO publica, i, ademes, des dels seus origens ha segut finançada en capital catala, NO valencià. A lo llarc dels anys, de les decades, ha rebut millonaries subvencions per part d’entitats publiques catalanes, des de conselleries a ajuntaments (per mes que tambe haja rebut diners d’entitats publiques valencianes, i mes encara des del govern del Botanic). Els catalans no poden ser tan imbecils com per a finançar una associacio que treballe per a defendre els interessos dels veïns. Aixina que ACPV MAI ha defes els interessos, la cultura o la llengua dels valencians. ACPV SEMPRE ha treballat al servici dels interessos, la cultura i la llengua dels catalans.
Esta anomalia, que en qualsevol atre lloc del mon sería considerada una aberracio a combatre, ha acabat sent assumida en normalitat en una societat valenciana completament anestesiada, incapaç ya d’indignar-se, ni molt manco, de reaccionar, sense importar la magnitut de l’agressio o l’humiliacio patida. I, en bona mida, aço se deu a l’accio corrosiva de ACPV i les atres entitats catalanes (per finançacio, espirit i objectius) implantades en Valencia.
El passat 19 de juliol en diarilaveu.cat publicaven la noticia ‘Diverses entitats es reuneixen amb Marzà per tractar la reciprocitat d’À Punt, TV3 i IB3’. En ella se relata cóm el titular d’Educacio Vicent Marzà s’havia reunit en una “àmplia representació acadèmica, periodística, professional, sindical i cívica”, en la que els informava de cóm anaven les gestions per a conseguir dita reciprocitat.
Sorprenentment, al costat de diverses associacions de professionals del sector audiovisual i sindicats, estava en la reunió ACPV, ademes de Escola Valenciana i la Associació Cívica Tirant Lo Blanc. ¿Qué feen estes tres associacions, que en principi no pinten fava en el sector audiovisual, en eixa reunio? ¿Per qué el senyor Marzà ha de donar conte de les seues gestions a entitats privades finançades des de Catalunya per a defendre els interessos catalans? (Escola Valenciana, per lo manco, tambe ha rebut subvencions; de Tirant Lo Blanc no podem assegurar res.) ¿Per qué no convocà a unes atres associacions civiques que tambe poden tindre interes en el tema audiovisual, i mes encara el llingüistic, que es l’excusa que posen per a la reciprocitat?
Puix en realitat no es que ACPV no pinte res, sino que es la protagonista de l’acte. Com explica la noticia, tot aço obedix a una “fulla de ruta” traçada per esta associacio junt a tres universitats publiques valencianes (Valencia, Jaume I i Alacant), per a –ho direm sense els eufemismes que utilisa la cronica– alvançar en el proces de catalanisacio dels valencians.
Perque les tres universitats i ACPV en 2015 acordaren un document que constituia “un programa de política lingüística” en dos objectius concrets: primer, “que el funcionariat de l’administració pública valenciana siga competent en les dues llengües oficials”, tema que tenen encarrilat en l’aprovacio de la reforma de la Llei de la Funcio Publica (ara estan pendents de cóm se concreta el Reglament i Marzà ana a rendir contes de les seues gestions), i el segon, la reciprocitat entre À Punt, TV3 i IB3.
¿Per qué unes universitats publiques estan acordant en una entitat privada –finançada en capital foraneu– la politica llingüistica dels valencians? ¿Per qué Marzà dona explicacions ad estos de l’estat de la qüestio en conte de fer una roda de prensa? ¿Quína classe de complot, contuberni, confabulacio tenen montat al marge del poble valencià estes institucions i personages?
Les respostes les sabem. Per a la seua superbia elitista, el populacho es irrellevant. Lo que pensen, opinen o desigen els valencians no te la mes minima importancia. Ells, els elegits, decidiran per tots lo que nos conve i, com son els de la “intelectualitat progressista”, per ad ells (no per als demes) el fi justifica els mijos i faran lo que faça falta, per immoral que siga, per a conseguir els seus objectius. ¿I qué nos conve als valencians? Segons ells, nos conve ser catalans del sur, perque, com en el fondo no son mes que uns coents i uns esnops, preferixen ser coa de ratoli catala a cap de lleo valencià.
A tot aço, ¿no troben a faltar alguna institucio en totes estes mogudes? Efectivament, per cap lloc se menciona a la AVLl. Si se parla del futur de la llengua dels valencians hauria d’estar en qualsevol lloc en el que se tracte o negocie sobre ella. Per lo manco, Marzà, un conseller, hauria d’exigir-ho. Pero no.
A vore si tambe aço s’enten d’una vegada. La AVLl fon una estafa al poble valencià, es un reclam que se fa sonar per a que els valencians perguen el temps atacant o defenent-lo, pero que en la vida ha significat res per al catalanisme. Ells ya tenen al Institut d’Estudis Catalans per a dedicar-li els seus eixercicis de genuflexio.
Queda la pregunta mes important: ¿per qué l’immensa majoria dels valencians que coneixen esta noticia ni s’immuten, com si no passara res, mentres opinen que les denuncies aci expostes equivalen a “vore fantasmes”?
Ad esta pregunta haura de respondre’s cada valencià a si mateix.