En la vesprada del dia 21 de març, tingué lloc la conferència programada per l’Associació d’Amics de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, pronunciada pel Mestre Rodrigo Madrid, que va versar sobre “El patrimoni musical valencià. Un viage entre la desídia, la rapa i l’oblit”.
Presentà al conferenciant N’Antonio Mollá Aranda, President de l’Associació. Va expondre, en primer lloc, el seu brillantíssim historial professional i personal, va senyalar despuix que tenim notícia de l’espoli que ha sofrit dit patrimoni a lo llarc dels sigles i va demanar al Mestre Madrid que quantificara en lo possible la magnitut d’eixe patrimoni i d’eixe espoli.
El Mestre va començar fent una exposició detallada de fins que punt ha segut espoliat durant els dos últims sigles el patrimoni pictòric, bibliòfil i inclusivament arquitectònic espanyol, víctima de la rapacitat d’estrangers riquíssims que varen comprar tot lo possible, de vàries guerres que varen assolar els nostres temples i inclús de vulgars lladres, que es varen apoderar de lo poc que anava quedant.
En una segona part, va expondre la situació concreta dels documents musicals valencians, que són custodiats en diferent fortuna en algunes catedrals, colegiates, monasteris i coleges del nostre Regne i va terminar proponent un pla general d’acció de les administracions religioses i civils per a preservar, reproduir i posar en valor tota eixa riquea pròpia dels valencians.
El públic que omplia la sala, va seguir atentament l’exposició, terminada la qual es va entaular un animat coloqui.