Ahir en el Saló Constantí Llombart de Lo Rat Penat es va presentar el llibre «50 cites sobre la llengua valenciana. Del sigle XII a l’actualitat» obra d’Òscar Rueda Pitarque i Javier Navarro Andreu, en motiu de l’acte d’inauguració dels Cursos de Llengua i Cultura Valencianes en la seua 74 edició.
Davant de prop d’un centenar d’assistents, el president de la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes, En Josep Vicent Navarro, va obrir l’acte en un discurs a on va reflexionar molt acertadament sobre la situació actual de la llengua valenciana, per a, a continuació presentar als autors del mencionat llibre.
Acte seguit Javier Navarro va prendre la paraula per a explicar als assistents cóm va nàixer l’idea de fer el llibre i qué podia trobar el llector en ell.
Culminà l’acte Òscar Rueda, en una magistral exposició sobre l’història de la llengua valenciana, des dels seus orígens més remots fins a l’actualitat, deixant als assistents molt satisfets davant l’erudició incontestable de les seues paraules.
Segons explicaren els autors «la negació de l’existència de la llengua valenciana és, des dels anys setanta del sigle XX, la moda ideològica en certs rogles acadèmics oficialistes. I a ningú se li oculta que s’ha posat en marcha un implacable procés d’ingenieria social, en important soport econòmic i polític, que pretén implantar eixa negació antivalenciana en la percepció sociollingüística majoritària dels valencians».
Afirmaren també que han seleccionat «en este llibre cinquanta cites que, des del sigle XII fins als nostres dies, parlen de la llengua valenciana: del seu nom, la seua entitat, el seu orige, les seues característiques, les seues relacions en uns atres idiomes de l’etorn, la seua normativisació, o be oferixen una visió positiva i equànim del fet idiomàtic valencià».
Remarcant en fermea que «escritors, ideòlecs, llingüistes i erudits de tots els temps mostren una realitat rotunda que no pot ser amagada».