Alcoy complix 763 anys de la seua Carta Pobla

Per Javi Pascual Mataix

El 17 de març de 1256, Jaume I fundava i entregava la Carta Pobla a la nova vila cristiana d’Alcoy. L’antic hisn musulmà de Qasr al-Quy estava fortificat sobre la montanya coneguda com ”el Castellar”, sent abandonat davant l’arribada dels eixèrcits del rei d’Aragó en 1244.
Per a controlar l’accés a les montanyes des de la Marina i un possible quintacolumnismoe des de Granada, Jaume I va vore necessari la fortificació del pas del riu Serpis, actual zona d’aljezares, i la conversió d’un antic alcàsser islàmic en vila cristiana, en un nou emplaçament. D’esta manera, el rei va repoblar la zona en 166 famílies aplegades de Lleida, encara que va resultar ser insuficient i va perviure numerosa població mudéjar, fins a ben entrat el sigle XIV.

Cal dir que, despuix de la firma del Tractat d’Almizrra en 1244, i segons el qual, Jaume I i el seu gendre, Alfons X de Castella, delimitaven les zones d’expansió de les seues corones, Alcoy quedava integrat en el Regne de Valéncia, tenint representació en Corts.

Com a conseqüència d’eixa pervivència mudéjar, en 1276 es produiria l’alçament d’Al-Azraq, senyor d’Alcalà de la Jovada, sitiant la vila d’Alcoy i morint front a les seues muralles durant el transcurs de la batalla que donaria orige a les Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: