El Micalet, edifici imprescindible per als valencians

Per Javier Navarro Andreu

El Micalet és sense dubte un dels monuments mes emblemàtics de la ciutat de Valéncia i un dels més volguts pels valencians. La seua construcció es va iniciar en 1381 i se terminà l’obra en l’any 1429, casi mig sigle de treball continuat per a terminar la torre que durant anys fon l’edifici més alt de la ciutat en els seus 51 metros d’altura.

Esta torre és un eixemple bellíssim de l’estil gòtic valencià, que gràcies als seus cuatre mestres de construcció: Andrés Juliá, José Franch, Pere Balaguer i Martí Llobet, que en gran tenacitat i destrea dirigiren l’obra, conseguint poc a poc, pero en pas ferm, conquistar el cel valencià. A dia de hui qualsevol persona que ho desige pot pujar el seus 207 escalons i vore Valéncia sancera els seus peus.

Per ser com be he indicat abans l’edifici més alt de la ciutat durant molts sigles, el Micalet ha segut utilisat pels valencians per a infinitat de coses, en les seues campanes es tocaven les hores, s’anunciava una mort o una festivitat, s’alertava de l’invasió d’enemics o inclús repicaven les seues campanes per a alluntar les tormentes venidores. També el terrat del Micalet ha servit per a celebrar festivitats com el 9 d’Octubre en el llançament de piulets i el tronaors anunciant l’inici de la commemoració de la Conquista de Valéncia, ademés també l’utilisaven com a far del Grao de Valéncia. En lo mes alt de la torre encenien falles per a que els mariners se pogueren guiar en les nits de travessies o quan la boira era espessa en alta mar, facilitant l’atracament en les costes valencianes.

Pero els valencians fins a fa ben poc, apenes quatre décades, encara utilisàvem el Micalt per a anunciar coses, més concretament, per a anunciar que el poble valencià estava dispost a defendre les seues senyes d’identitat genuïnes. Vos posaré en situació.

Corria l’any 1979, feya quatre anys que Franco havia mort i despuix de décades de dictadura els valencians començaven a eixercir els seus drets com a ciutadans i començaven els primers debats sobre el nostre Estatut d’Autonomia i els símbols que s’aprovarien en ell, que serien els que anaven a representar a tots els valencians.

Governava el Consell Preautonòmic el socialiste Josep Lluís Albiñana i en el Palau de la Generalitat des del 24 d’abril de 1979 fins a 22 de decembre del mateix any, va onejar una bandera que gran part del poble valencià va rebujar per no sentir-la com a pròpia, és la denominada com la “Senyera del Consell”, és a dir, les quatre barres en l’escut heràldic de Pedro II el Ceremoniós en mig. Esta bandera fon un invent del govern socialiste, que caria de valor històric.

En canvi la majoria dels valencians sentien com a pròpia la Real Senyera en franja blava i coronada, bandera dels valencians des del sigle XIV i que ho acredita abundant documentació: pergamins, llibres, portolanas, pintures, rajoletes… I com no podia ser d’una atra manera el poble valencià va utilisar el Micalet per a reivindicar i manifestar que la bandera del Regne de Valéncia no podia ser una atra que la Real Senyera coronada i en franja blava.

El 11 de maig de 1979 apareixia una Real Senyera en la espadanya del edifici manifestant el malestar per haver segut issada feya uns dies la “Senyera del Consell”. Pero eixe acte no fon un fet puntual, el 3 d’octubre d’eixe mateix any, aparegué una atra Real Senyera, esta més gran que l’anterior i fon colocada en la espadanya pero en el punt més alt, sent l’autor desconegut d’esta peripècia un autèntic patriota, per la seua gran audàcia i valor de tan perillós ardit.

El Micalet ha expressat a lo llarc dels seus sigles de vida moments importants per als valencians. Alguns eren d’alegria per la festivitat, uns atres de tristor per alguna mort, uns atres de por per alguna invasió i unes atres de divisió. Per tot açò un no pot imaginar Valéncia sense que la primera image que se li venja al cap siga la torre del Micalet.

El 11 de maig de 1979 onejaven en els edificis emblemàtics de la ciutat de Valéncia les dos banderes. Fotos: Luís Vidal.

La Real Senyera onejant en lo més alt del Micalet el 3 d’octubre de 1979.

Image portada: Vadmagc

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: