El Palleter de la II República

Per Javier Navarro Andreu

El poble valencià sempre ha tingut gran admiració i es pot comprovar en facilitat si es passeja pels voltants de les Torres de Quart, per Vicent Doménech conegut popularment com “El Palleter”, el gran héroe dels valencians en la Guerra de l’Independència Espanyola.

Vicent naixqué en Paiporta en una família de llauros, encara que molt jove es va anar a viure a Patraix a casa d’uns familiars. La seua professió fon distinta a la dels seus familiars, pels carrers del Cap i Casal  venia palletes inflamables, ofici d’on vindria el seu malnom.

El Palleter es feu famós per ser el gran agitador de masses contra l’invasió napoleònica que estaven sofrint els valencians i en aquella famosa frase el 23 de maig de 1808, “Un poble palleter li declara la guerra a Napoleó ¡¡Vixca Ferran VII, i muiguen els traidors!!”, conseguí que el poble reaccionarà, i proclamaren rei d’Espanya a Ferran VII, en lloc de reconéixer a José Bonaparte com a monarca tal i com manaven des de Madrit.

Símbol des de llavors per a tots els valencians, la seua figura fon utilisada també en una atra guerra, concretament en la Guerra Civil. En juny de l’any 1937, l’artiste valencià de gran renom en aquells anys En Francesc Galván, decidí plantejar a l’Ateneu Popular la realisació d’unes figures de “El Palleter” per a recolectar diners per a Madrit.

Madrit es trobava en ruïnes pels continus bombardejos de les tropes nacionals i Galván ho sabia de primera mà, ya que ell residia allí i en quedar-se sense casa tingué que tornar al seu lloc d’orige, Valéncia.

L’Ateneu Popular acceptà per unanimitat el proyecte de Galván, ya que ademés de recolectar diners per a Madrit, en aquella figura es volia recordar quan el poble valencià  s’alçà contra els francesos invasors i aixina contagiar d’eixe esperit a la Valéncia republicana.

Als pocs dies de ser acceptat el proyecte, raro era l’escaparat en el que no estava expost eixa figura de “El Palleter”. Les vendes foren tan altes, que no donaven a bast per a produir totes les figures suficients per a satisfer la gran demanda, demostrant aixina una volta més la gran generositat que té Valéncia sempre en els més necessitats.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: