El tambor de guerra del Centenar de la Ploma

Per Javier Navarro Andreu

A mitants del Sigle XIV en el Regne de Valéncia, Juan Morales joglar i menestril del Consell de la Ciutat de Valéncia,  deixà la seua professió degut a que estos no gojaven d’un salari determinat, encara que si de varis regals i retribucions, per a ser Tambor de Guerra al servici de la Ciutat de Valéncia, percebent un sòu de nou lliures anuals.

En cap document trobat fins al dia de hui, s’especifica totes les seues activitats i funcions, pero si se sap de bona tinta que una d’elles era acompanyar al gloriós Centenar de la Ploma, encarregats de custodiar la Real Senyera, la bandera de tots els valencians.

Passat el temps Morales montà una acadèmia per a ensenyar el seu art a atres valencians. Demanà un préstam de 150 lliures al Consell de la Ciutat de Valéncia per a montar una Acadèmia de Tambor enfront del Convent de La nostra Senyora del Remei, ya que el seu domicili no li seria lo suficientment ampli per a impartir les lliçons.

L’escola de Morales tingué prou alumnes, ya que el Centenar de la Ploma ademés de tindre pífanos contà mes tart en varis tambors, aplegant en alguna ocasió fins a 6 tamboriners en les seues files. Un d’ells fon Josep Morales, fill de Juan Morales, qui aplegà a ser l’encarregat de donar els premis als soldats del Centenar que feyen millors blancs en les ballestes, quan estos s’eixercitaven els dumenges en el camp de tir de la Ballesteria, baix la tutela de Jaume Ferrer, Lluís de Castellvi, Cristóbal Mercader, Gaspar Monsoriu, entre atres.

Image: Viajestic.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: