Els Jocs Florals sempre formaran part de la cultura valenciana

Per Javier Navarro Andreu 

En l’any 1929 la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes celebrà el 50 aniversari del certamen poètic per excelència de la Llengua Valenciana, els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valéncia. 

Aquell any fon Regina la Srta. Pepita Samper i Bono primera Miss Espanya i considerada també la primera Fallera Major de Valéncia, el guanyador de la Flor Natural fon En Carles Salvador  i el mantenedor el canonge de la Colegiata de Bartolomé, el senyor Joan Benavent i Benavent, que realisà un impecable discurs en el que digué: “La llabor cultural, resultat d’estes lluites espirituals dels Jocs Florals, tan sols interrumpida algún any per causa de pública calamitat, es aplaudida per tota mena de intelectuals”. 

Casi 90 anys despuix d’estes paraules, sembla que enguany també s’ha produït una atra volta una “causa de pública calamitat”, com diria el senyor Benavent. La diputada Rosa Pérez Garijo, d’Esquerra Unida del País Valencia (EUPV), denegà la petició de Lo Rat Penat per a poder celebrar com ve fent-se des de fa 140 anys la velada poètica en el Teatre Principal del Cap i Casal. Per la seua banda el President la Diputació de Valéncia, el senyor Jorge Rodríguez tampoc ha resolt d’una manera justa esta calamitat. 

Grans intelectuals de totes les ideologies i creències han participat com mantenedors en estos Jocs Florals, com per eixemple: Feliu Pizcueta, Ciril Amorós, Francesc Pi i Margall (llegint el seu discurs Vicent Blasco Ibáñez), Mossen Joan Alcover, Manuel Gisbert Rico, Manuel Sanchis Guarner, Xavier Casp, Eduart Primo Yúfera, Ramon Ferrer Navarro, Joan Gil Barberá… 

En l’any 1927 fon mantenedor de la Srta. Amelia Lamo d’Espinosa, En Manuel Oller i Celda que pronuncià unes paraules que deurien sentir molt atentament els nostres actuals polítics: Els Jocs Florals seran sempre vincul de la personalitat valenciana, com els Jocs Olimpics de l’antiga Grecia, foren per als pobles de cultura helena”. 

També deurien prendre nota dels seus successors mes recents, en l’any 1983 quan el conflicte identitari desgraciadament estava molt viu, Lo Rat Penat celebrà el centenari dels Jocs Florals i demostrant el seu talant polític i deixant a un costat la seua ideologia, acodiren a la velada poètica de la Llengua Valenciana, el President de la Generalitat Valenciana En Joan Lerma i la seua esposa Marivi Abad, en representació de SS. MM. els Reis d’Espanya. Tampoc faltaren En Ricart Pérez Casado, el Conseller de Cultura, Cipria Ciscar i gran part del llavors Govern Valencià. 

A pesar dels obstàculs i pedres que s’esta trobant en el camí la Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes tenim que seguir al peu de lletra les paraules del que fora president de l’entitat, En Joan Gil i Barberá: “Lo Rat Penat i els rapenatisttes estem molt orgullosos de la nostra obra i nos hem de mantindre atents i fidels ad ella, puix que es obra de fe i d’esperança, base per a la patria i la vida”. 

Image: Portada del diari Las Provincias (1921). 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: