Per Òscar Rueda i Pitarque
Publicat en el diari Las Provincias el 14 de juny de 2020
A poc a poc caminem cap a la ‘nova normalitat’. Pero pel camí continuen desapareixent realitats de la ‘vella normalitat’, com el de la festa del Corpus Christi de la ciutat de Valéncia, el dia gran de la qual hauria tengut lloc hui si l’alerta sanitària no l’haguera suspesa.
Més allà de l’incalculable valor d’una festa en la que es barreja harmònicament la devoció religiosa, la tradició, la música, la dansa i els mits ancestrals, la Festa Grossa ha colaborat notòriament a la fixació i manteniment del simbolisme heràldic i vexilològic valencià. Un imaginari que es va vore en franc perill quan, de resultes de l’abolició dels Furs en 1707, les noves autoritats prohibiren la provessó del Nou d’Octubre i ordenaren desmontar i ocultar la Real Senyera que custodiava el Consell: «Ordenó el sr. Corregidor que fuera desarmado el Real pendón y, ejecutada esta providencia, introdujéronse todas las piezas del mismo, incluso las armas del Reyno y Ciudad, en una preciosa arca (…) la cual fue debidamente cerrada…»
Aixina quedà oculta fins a 1838 (en l’excepció de 1738, en motiu de les festes del centenari de la conquista) la bandera que unia al Regne i Ciutat en la pau i en la guerra, i que per sòrt encara hui conservem. Pero en la provessó del Corpus continuà desfilant una conegudíssima representació: la dels Reis d’Armes. En ella, el rei d’armes del centre du una reproducció de la Senyera, i els dos dels costats, sengles banderoles en semblant simbologia colocada en vertical. Ya en un inventari de 1643 en que es detalla el material i vestuari que es guardava en la Casa de les Roques se registra «una selada ab sa corona i rat penat de llanda que es de la bandera de el Angel Custodi», «III astes de fusta plateades pera lo rat penat y els gamfayrons», i «una bandera de tafatà groch y carmesí a barres ab los estrems blaus guarnida de francha de seda y plata ab cordons de el mateix que es del Angel Custodi».
I aixina, la Senyera continuà desfilant a pesar dels Decrets de Nova Planta: en el llibre de la provessó de 1786 se parla de «tres reyes de armas vestidos de talar con estandartes y blasones primitivos de las armas de Aragón» aclarint-se que «el de enmedio es de puntas como los guiones regulares y los otros dos quadrados», en formes i disposició idèntiques a les banderes que desfilen en l’actualitat. Una Senyera tricolor que conservà el cromatisme del blau, a pesar de que l’antiga i oculta Senyera oficial ya l’havia envellit, tornant-lo grisenc, i que continuà apareixent en atres ensenyes, com podem vore en representacions dels sigles XVIII i XIX. Una bona mostra de que epidèmies, guerres i conflictes no poden acabar en la personalitat d’un poble en fondes raïls històriques.