L’Institut d’Estudis Valencians que treballa des de 1937 per la llengua i cultura valencianes, ha publicat recentment dos nous llibres de gran interés per a la nostra societat.
El primer dels llibres és «Socioobstaculs de la llengua valenciana» del filòlec i escritor Chimo Lanuza.
Segons la sinopsis del llibre «L’obra tracta els principals conceptes que utilisa la sociollingüistica per a explicar els problemes que es troba el parlant quan s’expressa en el seu idioma. Tracta els problemes d’inteligibilitat i paregut entre llengües, l’evasiva diferencia entre llengua i dialecte, el pancatalanisme valencià, la politica llingüistica, etc.
Lanuza deixa parlar als sociollingüistes en un cabaç de cites que nos ajudaran a comprendre lo que nos ocorre. Esta disciplina està mes ancorada en la realitat, perque la llingüistica es mes susceptible de fer-se en un laboratori o en un despaig, abraça al parlant, la parella de ball de la llengua discriminada i afig un context: la cultura i la societat. Esta perspectiva mes ampliada nos fa entredre millor els postulats que planteja la caterva de documentacio que nos obrirà els ulls, la ment, nos deixarà perplexos i indignats, tot al mateix temps, per les injusticies que es cometen contra la nostra etnia.
Les trescentes pagines es devoren rapidament i l’informacio que rebran sera tan util com reveladora. Nos espenta a aumentar l’implicacio en la defensa de la nostra llengua i cultura».
L’atre llibre publicat es obra d’Albert Cuadrado i de la Flor que porta per títul «Llegendes Valencianes» i esta ilustrat per David Grimm.
Des de l’INEV nos informen que «la cultura popular valenciana s’ha expresat tradicionalment a través de les llegendes. De tots els pobles d’Occident, potser que el valencià tinga una de les tradicions mes riques en esta forma de lliteratura popular. Era costum en les llargues nits d’hivern, que els yayos se les contaren als nets, com si foren una pelicula. La llegenda dels bous fantasmals d’Aigües, els amors impossibles de Tariq i Alba, el jagant Roldan o la cova de les calaveres. Un mon d’antics tesors. Paraules magiques, que amaguen profunts secrets de l’univers. En este llibre, l’historiador Albert Cuadrado arreplega per al llector algunes d’estes tradicions orals«.