Carles Salvador demanà que tornara la Càtedra de Llengua Valenciana

Per Javier Navarro Andreu.

Del 26 de juliol al 2 d’agost de l’any 1936 es va celebrar la “IV Setmana Cultural Valencianista”, entre totes les ponències i en motiu de que enguany se celebra el I Centenari de la Càtedra de Llengua Valenciana, m’agradaria destacar la que va impartir el professor Carles Salvador baix el títul de “La classe de valencià al Centre de Cultura Valenciana”.

El professor de Benassal digué textualment: “El “Centre de Cultura Valenciana”, pocs anys després, creà una cátedra de Valencià a la Universitat. I la llengua valenciana entrà en aquella docta casa si no amb tots els honors que li corresponen, puix que el seu estudi no era obligatori, al menys ressonava el nostre verb dins de la Universitat i es fea respectar per la seua antigor i la seua belletat. La dictadura, enemiga de les nostres característiques racials, suprimí la Càtedra. El Dictador creïa, segurament, que així acabava amb un dels nostres instruments de Renaixença patriótica; però no ha estat així. Els estudis gramaticals, a partir d’aquella data, han estatmés brillants i aquelles llavorts sembrades pel P. Fullana han donat fruits, tan sans i tan saborosos com els qua avui els estudiants de valencià podem aprofita”.

Un poquet més avant apuntà acertadament que “la clase de la Universitat fea ensenyaments filològics, fea estudis molts seriosos, i molt profundes en comparar el valencià amb altres idiomes, estudiava l’evolució del valencià, els problemas fonètics propis d’un laboratori de fonética i, també, estudiava gramàtica potser més gramàtica general que no gramàtica particular i sobretot, pràtica”.

Carles nos aporta una senya prou interessant i curiosa quan diu: “el valencianisme ha demanat la creació d’una nova cátedra de valencià a la Universitat però no ho ha aconseguit”,  a dia de hui estem com en l’any 1936, reclamant lo  mateix.

Carles Salvador fon poeta, professor, gramàtic valencià i defensor de la falsa Unitat de la Llengua, pero encara aixina demanava que tornara la Càtedra de Llengua Valenciana a l’Universitat de Valéncia. Classes que foren impartides en les normes gramaticals del Pare Fullana, que hui en dia són la base fonamental de les Normes d’El Puig (RACV). Pense que els acadèmics de l’AVL deurien reflexionar, deixant ya de mirar la llengua dels nostres veïns el nort i començar a escoltar al poble que encara parla la nostra dolça Llengua Valenciana.

 

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: