M. Adlert: “La base de la llengua valenciana és la parlada i no l’escrita”

Pero s’ha de tindre ben present lo que sobre l’unitat ortogràfica nos diu Miquel Adlert Noguerol en la citada obra seua:

“…No cal remontar-nos als temps jovenívols de Jaume Massó i Torrens, Joaquin Casas i Carbó i Pompeu Fabra i Poch, que feen “L’Avens” (després escrit “L’Avenç”) on, en el número de 31 de març de 1891 s’atacà l’unitat ortogràfica de les llengües valenciana, mallorquina i catalana, arribant a dir que és “impossible perqué és contra natura”. I he dit que no cal retrocedir a 1891, perqué Fabra sempre opinà que els valencians per a purificar la llengua valenciana, no devíem preocupar-nos d’acostar-nos a la catalana, sinó a la dels clàssics valencians. Idea que solia expressar sovint i que me la digué a mi quan parlí en ell el 25 de novembre de 1935″. (1)

“Perqué l’idioma ‘és’ el parlat i no l’escrit. Per això se li diu llengua per ser esta orgue indispensable per a parlar. La llengua escrita és la reprodució gráfica de la parlada com el retrat ho és de la persona. I així com l’essència humana és la persona i no el retrat, l’essència de l’idioma és el parlat i no l’escrit. I si la llengua escrita és el retrat de la parlada es comprén que, com el retrat respecte a la persona, la llengua escrita deu reproduir la parlada én la major fidelitat possible, o siga, que l’ortografia deu ajustar-se lo màxim a la fonètica… La llengua parlada és anterior a l’escrita… La base de la llengua valenciana és la parlada i no l’escrita” (2).

(1) i (2) Miquel Adlert i Noguerol: En Defensa de la Llengua Valenciana, pags. 23, 24 i 26, any 1977.

Transcrit del llibre “Aportacions Bibliogràfiques en torn a la identitat de la Llengua Valenciana” de Jesús Giner i Ferrer. 1979.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

A %d blogueros les gusta esto: