Llibrets de Falla: L’Estatut d’Autonomia NO OBLIGA a usar la normativa de la AVL

COMUNICAT DEL CASAL BERNAT I BALDOVÍ SOBRE EL CONCURS DE LLIBRETS DE LA CONSELLERIA

El Síndic d’Agravis de la Comunitat Valenciana té com a finalitat velar pel compliment dels drets i llibertat dels ciutadans front a les administracions públiques. Les seues resolucions no tenen un caràcter vinculant davant de les decisions polítiques, pero sense dubte sí tenen un clar i marcat caràcter ètic i moral front a eixes errònees decisions que poden calificar-se, filosòficament, de poc democràtiques o que comporten una interpretació abusiva o restrictiva de la normativa llegal.

L’any passat el nostre Síndic, en l’expedient núm. 1612785 relatiu a la discriminació a valencians per l’us de les normes de la RACV, resolgué que:

“… tenint com a punt de partida el principi de tolerància i pluralitat que sempre han integrat les Falles de València…” “… que respecte la llibertat d’expressió i la creació llingüística i que tots ells, sense cap distinció puguen accedir a les ajudes econòmiques destinades a la promoció de l’us del valencià en l’àmbit faller…”

Enguany, dins de les bases per a poder optar a les ajudes i premis que otorga la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, continua marcant-se l’obligatorietat, per a poder participar en este concurs, que els llibrets de Falla, de les Fogueres de Sant Joan i de la Magdalena hagen d’estar escrits obligatòriament en la normativa dictada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, tornant a excloure a les comissions i escritors que usen llegítimament, per a la llengua valenciana, la normativa que marca la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

Nos preocupa profundament i nos fa qüestionar l’actitut democràtica de les institucions i, més concretament, de la Conselleria de Cultura, que no es tinga en conte la resolució del nostre Síndic. Síndic que actua per a la defensa dels drets del poble i per al be de tot el poble, independentment d’ideologies.

Nos permetem recordar que el canvi en les bases d’este concurs, que es va produir fa dos anys en afegir l’us obligatori de la normativa de la AVL per a poder participar en ell, no va ser votat per ningun faller, ni per ningun colectiu representant d’esta festa, lo qual encara fa més fosc tot este procés.

Havem d’insistir, una volta més, en que l’Estatut d’Autonomia NO OBLIGA als valencians a usar la normativa de la AVL; només la fa obligatòria en els usos de la pròpia administració, pero no en els usos privats de les associacions culturals i festives, o contra la llegítima llibertat d’expressió i creació lliterària de cada valencià.

En pro de la pacífica, tolerant i democràtica convivència social del nostre poble, i sobretot per a engrandir i no perdre la nostra pròpia cultura, demanem una volta més que els actuals responsables de la Conselleria de Cultura facen una apropiada reflexió dels fets, i sàpien estar a l’altura del poble que governen.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *