Subvencions per a la llengua (NO valenciana)

 EDITORIAL DEL ROGLE CONSTANTI LLOMBART 137, FEBRER 2018

A principis d’any se varen fer publiques les subvencions per a la promocio del subvalleca (lo que oficialment nomenen “valencià”). Fins a 2,8 millons, superant els 2,1 millons de l’any anterior, se repartiran les empreses agraciades (pensem correcte usar el calificatiu que habitualment se dona als premiats per la loteria de Nadal, mes que per la proximitat de dates, per la forma d’assignar les ajudes).

Els titulars de la prensa eren molt expressius: “El Consell incluye a medios independentistas en el reparto de ayudas al fomento del valenciano” (El Mundo, 02/01/18), “El grupo editorial del ‘Levante’ acapara un 10,5% de las ayudas al valenciano del Consell”, “El gobierno valenciano reparte 120.000 euros entre seis periódicos independentistas de Cataluña” (Valencia Plaza 03/01/2018), “100.000 euros en ayudas a medios de comunicación con sede en Cataluña” (Las Provincias, 03/01/18), “La Generalitat reparte 2,8 millones en ayudas para fomentar el valenciano” (Levante-emv, 03/01/18), “Las ayudas a los periódicos catalanes”, (Valencia Plaza 7/01/2018).

Estos titulars, i el contingut dels articuls, nos mouen a fer una serie de reflexions.

1) Com es inevitable, segons la llinea del periodic la noticia era tractada d’una forma mes aseptica (Levante), centrada en l’agravi que supon la baixa subvencio a mijos valencians en contrast en catalans (Valencia Plaza), o subrallant el fet de que els mijos catalans subvencionats fomenten l’independentisme (El Mundo, Las Provincias)

2) Mes de 100.000 euros s’han assignats a sis mijos de comunicacio que tenen la seu en Catalunya i que escriuen en catala per a llectors catalans. Per a ser mes precisos, en cinc d’ells l’atencio a la nostra terra es insignificant, l’atre, en canvi, es una fabrica de “pienso” per a borregos: un mig que des de Catalunya nos informa als valencians de nosatres mateixos des dels seu punt de vista. ¡I pareix que n’hi ha gent que el seguix i tot!

3) Mentres li neguen ajudes a Lo Rat Penat −ni tan sols la cessio del Teatre Principal per a celebrar els Jocs Florals de Valencia, un acontenyiment cultural en 138 anys d’historia−, per escriure en Normes d’El Puig i no les de la AVL, estan subvencionant mijos catalans que escriuen en pur catala de Barcelona, es dir, seguint les normes del IEC. Una de dos, o la normativa de la AVL es coincident en la del IEC, i en este cas la seudoacademia valenciana no es mes que una carissima sucursal de l’entitat catalana, i l’edicio de la seua Gramatica fon absolutament superflua, com s’ha denunciat repetidament des del valencianisme, o be estem davant d’un cas descarat d’arbitraria discriminacio per motius ideologics.

4) Mijos valencians que escriuen en subvalleca son pijor tractats que mijos catalants. Es la queixa central de Valencia Plaza, victima d’esta practica. Per un costat, es una demostracio mes de l’actitut secular del catalanisme: Catalunya es lo que importa, Valencia es una comparsa. Actitut que, com podem vore, no nomes es troba en Catalunya, sino en el mateix catalanisme valencià, ¡en el mateix govern valencià! Se passen la vida dient que es un tema merament cultural, i al final acaba per ser economic: 100.000 euros que se’n van a Catalunya per a no tornar (pero continuen dient que veem fantasmes). Per un atre costat es de destacar l’actitut servil del catalanisme valencià, dels mijos valencians que escriuen en subvalleca, que assumixen mansament la “unitat de la llengua” per la “germanor entre els pobles”; no importa quantes vegades constaten que per a Catalunya i per al catalanisme son l’ultima mona, ells continuaran ballant al sò que toca la AVL i el IEC. No volen entendre que no se pot contemporisar en qui lo unic que busca es la teua destruccio.

5) Resulta mes que curios que en cap dels mijos referits se qüestione que els diners publics es destinen a finançar proyectes i empreses privades (i l’argument es valit siguen estes locals o forasteres), per molt de servici public que puguen eixercir. I es que no hem d’oblidar que l’existencia del catalanisme en Valencia està directament relacionada en les subvencions; sense elles, desapareixeria.

6) Criticaven a l’anterior govern popular perque no podiem protestar en Madrit per la baixa finançacio si aci no feen mes que balafiar diners en obres faraoniques i acontenyiments mediatics, com els criticaven per contractar a un no valencià, Julio Iglesias, per a promocionar Valencia. I estos, fent de la queixa per l’infrafinançacio u dels seus temes electorals estrela, se permeten regalar els diners, i subvencionant, ademes, a mijos no valencians.

7) Queda la forta sensacio de que el tripartit no preveu continuar governant despuix de les proximes eleccions. La disparatada desvergonya en la que estan favorint als seus, sense tractar ni de dissimular, fa pensar que estan donant-los de bestreta les subvencions que, es previsible, ya no rebran quan governe un atre. Lo pijor es que tornaran els atres, i tornarà tot a ser com abans, es dir, duent-nos igualment al precipici pero sense fer tant de soroll.

I 8) Si estes demostracions de sectarisme, arbitrarietat i balafiament es lo que ells entenen per “progressisme”, definitivament a l’any que ve hauran de demanar-les a les seues Magues Republicanes que els regalen un diccionari.

Image: Pep Bertomeu.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *