En motiu de complir-se el 40 aniversari de l’adhesio d’entitats, institucions i centenars de persones a les Normes d’El Puig o de la RACV, Convencio Valencianista ha volgut celebrar l’efemerides en este llibre, el qual, ademes de recordar aquell acte, oferix un seguit de noves senyes en defensa de la normativa i de la singularitat i identitat de la llengua valenciana.
Conta en l’aportacio d’articuls de diferents i importants autors que fan us de l’idioma valencià en les seues publicacions i, especialment, fan d’este el seu objecte d’estudi. Vint foren les crides i vint foren les respostes per a colaborar desinteressadament en esta obra coral.
Est es, potser, el conjunt mes ample i complet de visions diverses de les Normes d’El Puig que s’ha fet fins al moment. Es memoria viva dels antecedents, confeccio i implementacio d’esta normativa que nos ajuda, quan l’usem, a ser mes valencians i valencianes, i que ha devingut en un simbol en si mateix de la defensa i conreu de la llengua valenciana.
La publicacio XL Aniversari de les Normes d’El Puig. 40 anys de resistencia valenciana ha segut possible gracies a les següents firmes:
«Tragam forces de flaquea, treballem en ciència, mantingam la consciència i procurem l’unitat d’acció, no deixant que lo que queda de forces vives i actives de la nostra cultura, al menys les que estan verdaderament d’acort en lo essencial, estiga dividit i estèril per qüestions exteriors que podrien solventar-se».
«No descobrixc les ameriques si afirme que l’area de coneiximent del paradigma valencianiste (u dels tres en la disputa valencià/catala) ixque molt tocada de final del sigle passat i no començà millor a principi de l’actual».
«Les Normes d’El Puig foren fortament atacades, perque ningu esperava que es poguera crear una normativa que arribara a ser un referent front a les normes de l’Institut d’Estudis Catalans»
«Els valencians celebrem enguany el 40 aniversari de l’adhesió multitudinària a les Normes d’El Puig, la primera normativa moderna netament valenciana que ha arribat a ser oficial i tindre cos normatiu».
«No nos censurem els uns a atres per l’us o no dels accents gràfics i que açó no nos duga a un enfrontament entre persones que sentim i pensem igual».
«El millor homenage que podem fer-li a la nostra normativa, hui, quaranta anys en acabant de la seua firma, és conscienciar-nos sobre el seu valor i la seua potencialitat, i implicar-nos tots units en la seu difusió».
«O tornem a la senda de les minories nomiques o perdrem el guio de la nostra historia».
«Les Normes d’El Puig posaven en evidencia la traïcio a l’idioma valencià que havien supost les Bases del 32 -rebatejades com de Castelló-«.
«El llegat que reberem d’aquell 7 de març de 1981, en el Acte d’Adhesio a les Normes de l’Academia de Cultura Valenciana, fon tot un eixemple que mai hauriem d’oblidar».
«Les Normes d’El Puig són un instrument per a fer coses grans i no un fí en sí mateixes»
«Les Normes d’El Puig estan a on estan per a quedar-se. Omplin un buit fonamental per als valencians que aspiren a llegir en la seua llengua, en una normativa més pròxima al seu parlar».
«El valencià es mes que una llengua d’anar per casa, es un idioma, puix reunix totes les condicions per a ser-ho».
«Les Normes d’El Puig foren les primeres oficials en democracia. L’Estatut d’Autonomia valenciana fon redactat en dites normes, aixina com tambe foren les primeres utilisades en l’ensenyança de l’idioma valencià en les escoles».
«La normativa oficial nostra és la que emana i recomana la RACV, seguint la recolzada en les Normes d’El Puig de les que ara commemorem el quadragèsim aniversari».
«Si les coses s’hagueren fet com calia, en moments de força i euforia, pot ser el PP no haguera creat la malaïda AVLl».
«En el cas valencià, l’us de la nostra llengua vernacula està condicionat, a nivell social, per la pressio dels castellaparlants i dels catalaparlants, i pel dinamisme de la propia llengua valenciana».
«Les Normes d’El Puig foren el resultat de molt mes d’un any de treball serio i cientific, d’un magnific grup de treball, que acabaria configurant la Seccio de Llengua i Lliteratura de l’Academia de Cultura Valenciana (actual RACV)».
«La solidea de les Normes d’El Puig s’ha d’assentar sobre la seua base històrica i lliberar-les per fi de personalismes que l’han atenallat sempre, si és que es vol que tinguen alguna possibilitat mínima de futur».
«Taula Nova va conseguir movilisar vora dèu mil persones desplaçades des de tots els racons del Regne per a reivindicar una escola valenciana fidel a la llengua valenciana i a les Normes d’El Puig».